Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

TOP 10 politických udalostí, ktoré otriasli Slovenskom: Takýto bol rok 2017!

Igor Matovič, Andrej Kiska, Peter Plavčan, trojica nových ústavných sudcov, Ján Lunter, Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár Zobraziť galériu (12)
Igor Matovič, Andrej Kiska, Peter Plavčan, trojica nových ústavných sudcov, Ján Lunter, Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár (Zdroj: Ján Zemiar, TASR/ Branislav Račko, Martin Baumann, SITA/Diana Černáková, Ľudovít Vaniher, Jakub Julény)

BRATISLAVA - Rok 2017 bol poriadne bohatý na politické udalosti a za nudný ho môže považovať málokto. Pozrite sa s Topkami na prehľad najdôležitejších udalostí, ktoré zamotali Slovensko!

Dočkali sme sa napríklad odmlčania sa Igora Matoviča, niekoľkých rotržiek v koalícii či protikorupčných pochodov. Do vlasov si zas skákali premiér Robert Fico a prezident Andrej Kiska. Slováci si taktiež volili nových županov, Smer zas čerstvého podpredsedu namiesto Mareka Maďariča. Bolo toho ale oveľa viac!

1.) Zmeny v Smere

Robert Fico na sneme
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Zľava: Peter Pellegrini a Robert Fico na sneme Smeru v Martine

Tento rok začal minister kultúry Marek Maďarič čoraz častejšie dávať najavo svoju nespokojnosť s tým, akým smerom sa jeho strana vybrala. Jedna z najznámejších tvárí Smeru sa nakoniec vzdala pozície podpredsedu strany, na tomto poste ho na martinskom sneme nahradil Richard Raši.

Čakalo sa však oveľa viac. Špekulovalo sa, že historicky najúspešnejšiu slovenskú stranu čaká poriadne personálne zemetrasenie, pričom dotknúť sa malo napríklad aj Jána Richtera. Fico okrem iného avizoval, že na predsedníctve sa v blízkej budúcnosti vykonajú zmeny týkajúce sa krajských aj okresných šéfov strany.

2.) Dramatický odchod Igora Matoviča

Robert Fico
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Dana Černáková)

Igor Matovič pred Robertom Ficom počas odvolávania Roberta Kaliňáka

O rozruch sa postaral aj šéf obyčajných ľudí Igor Matovič. Na májovej emocionálnej tlačovke vyhlásil, že sa mu niekto vyhrážal smrťou a že ho koalícia šikanuje. Od mája sa preto rozhodol z protestu nezúčastňovať sa na rokovaniach NR SR a utíšil sa aj na sociálnych sieťach. 

Predseda parlamentu Danko mu za to odňal mesačný plat i paušálne náhrady. Matovič sa pred dlhou pauzou na rokovaní parlamentu zúčastnil 20. júna, keď prišiel voliť nového generálneho riaditeľa RTVS. 

V NR SR sa ukázal po pol roku, aby predložil návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti. Zúčastnil sa aj odvolávania Roberta Kaliňáka, počas oboch jeho vystúpení v sále poriadne eskalovali emócie.

3.) Protikorupčné pochody

Protikorupčný pochod
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: topky)

Tretí protikorupčný pochod

Nielen Bratislavou tento rok pochodovali tisícky ľudí. Pod vlajkou študentov Dávida Straku a Karolíny Farskej sa počas troch protikorupčných pochodov dokázali vo viacerých mestách zísť dokopy tisíce ľudí, ktorí žiadali viacero vecí.

Patrili medzi ne napríklad odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý je spájaný s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom, či koniec policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. 

4.) Konflikty Andreja Kisku a Roberta Fica

Fico požaduje od prezidenta
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: STA/Branislav Bibel, Diana Černáková)

Andrej Kiska a Robert Fico

Nič si tento rok nedarovali ani dvaja vysokí ústavní činitelia. Prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico si cez médiá poslali množstvo nelichotivých odkazov.

Kiska musel napríklad vysvetľovať, prečo používal na súkromné lety do Popradu letecký špeciál. Poradiť mu to mal Kaliňák, ktorý však neskôr spoločne s Ficom začal od prezidenta žiadať vysvetlenie a peniaze za tieto lety.

Ďalší konflikt prišiel potom, čo na verejnosť unikla informácia o tom, že Kiska mal krátiť dane. Zamontoval sa do neho aj premiér, ktorý uviedol, že Kiska mal o pomoc požiadať generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Ten však Ficove tvrdenia odmietol.

5.) Župné voľby a pád Mariana Kotlebu

Noví župani
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Noví župani

Pozornosť Slovenska sa začiatkom novembra upierala na župné voľby a predovšetkým Banskobystrický samosprávny kraj. Po mesiacoch tvrdej kampane sa tam chystal súboj Jána Luntera, kandidáta, ktorého svorne podporila ako opozícia, tak aj koalícia, a úradujúceho župana Mariana Kotlebu.

Ten nakoniec súboj drvivo prehral, nebolo to ale iba jediné prekvapenie, ktoré priniesli voľby predsedov VÚC. Smer totiž získal iba Trenčiansku a Nitriansku župu, vo všetkých ostatných sa jeho kandidáti museli skloniť pred tými opozičnými.

Obzvlášť tesný bol súboj v Košiciach, kde Rastislav Trnka porazil Richarda Rašiho o niekoľko desiatok hlasov. V Bratislave zas boj vyhral liberál Juraj Droba.

6.) Vypovedanie koaličnej zmluvy a koniec Petra Plavčana

TOP 10 politických udalostí,
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Peter Plavčan

Ako blesk z jasného neba prišiel v auguste krok národniarov. Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko vypovedal 7. augusta 2017 koaličnú zmluvu, špekulovalo sa, že sa tak stalo najmä kvôli ministerstvu školstva, ktoré vtedy ovládal nominant strany Peter Plavčan.

Ten sa musel z ministerského kresla porúčať po tom, čo ho o to na tlačovej konferencii požiadal Robert Fico. Plavčan rezignoval sám 17. augusta, nahradila ho akademička Martina Lubyová.

Celá situácia vyvrcholila v septembri počas odvolávania ministra práce Jána Richtera, ktorého hlavu mala žiadať aj SNS. Nakoniec ho však podržala a všetko sa vrátilo do starých koľají. Koaliční lídri následne začiatkom septembra vo vládnom hoteli Bôrik podpísali dodatok ku koaličnej zmluve.

7.) Odvolávania Kaliňáka a Richtera

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Robert Kaliňák

Opozícia sa tento rok pokúsila o nemožné - odvolať chcela napríklad ministra práce Jána Richtera (kvôli kauze Čistý deň) či ministra vnútra Roberta Kaliňáka, pri ktorom sa to pokúsila dvakrát. A aj keď sa pri Richterovi špekulovalo, že by za jeho koniec mohla zahlasovať aj koaličná SNS, nakoniec sa tak neudialo.

Druhé odvolávanie Kaliňáka zas prinieslo poriadne divadlo, v ktorom hlavnú úlohu zohrali Robert Fico a Robert Kaliňák. Dvojica totiž na opozíciu chŕlila oheň a síru. Z tej sa zas nedal Igor Matovič, ktorý sa po niekoľkých mesiacoch znovu objavil v parlamente.

8.) Odchod Martina Poliačika a Jozefa Mihála z SaS

Jozef Mihál, Richard Sulík
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Jozef Mihál, Richard Sulík a Martin Poliačik

Momentálne najsilnejšia opozičná strana Sloboda a Solidarita sa tento rok musela vysporiadať s dvomi bolestivými odchodmi. Zo strany sa porúčali dve mená, ktoré v nej boli takmer od začiatku - Martin Poliačik a Jozef Mihál.

Ekonomický expert Mihál spoločne s Miroslavom Beblavým založili stranu SPOLU a Sulík sa nedávno vyjadril, že ho jeho odchod mrzí. V prípade Poliačika to bolo trochu iné.

Zatiaľ čo jeho koniec v strane nebol nejaký horúci, viedlo k nemu niekoľko nesúhlasných postojov s konaním a názormi Richarda Sulík. Poliačik nakoniec zamieril do Progresívneho Slovenska.

9.) Ďalšia koaličná kríza

Andrej Danko, Robert Fico
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár - Foto: TASR / Martin Baumann

Koniec roka priniesol aj jednu nečakanú koaličnú drámu. Konflikt rozhorel kvôli téme zmrazovania platov. Skrátené konanie o zmrazovaní platov v parlamente neprešlo, následne si trojica Fico, Danko a Bugár vymieňala odkazy cez médiá. Posledne menovaný sa dokonca vyjadril, že vláda môže padnúť.

Nakoniec sa to pre vládnuci trojlístok skončilo relatívne dobre a situácia sa znovu upokojila. Po niekoľkých dňoch sa koalícia dohodla, že zdvihne platy ústavných činiteľov o jedno euro cez zákon o DPH. Toľko kriku pre nič.

10. Ústavní sudcovia a Andrej Kiska

Zľava: Sudcovia Miroslav Duriš,
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Trojica nových ústavných sudcov

Kauza, ktorá sa ťahala viac ako tri roky. Prezident Kiska po prebratí štátu v roku 2014 odmietol vymenovať do funkcie ústavného sudcu trojicu Mojmír Mamojka, Miroslav ĎurIš a Jana Laššáková. To isté urobil aj o dva roky neskôr.

Zmena prišla až nedávno. 6. decembra tohto roku Ústavný súd SR rozhodol, že Kiska ich musí vymenovať aj napriek jeho výhradám o ich odbornosti. Kiska tak nakoniec urobil 14. decembra, hoci nesúhlasil - a skritizoval ako rozhodnutie súdu, tak aj samotný súd.

Viac o téme: Robert FicoBéla BugárAndrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu