Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fiasko v parlamente! Nové poplatky u lekára rozhádali poslancov: VIDEO Hádky, bojkot a vyhrážky

Zasadanie výboru Zobraziť galériu (3)
Zasadanie výboru (Zdroj: Facebook/Jana Cigániková)

BRATISLAVA - Rokovanie zdravotníckeho výboru sa opäť skončilo drámou. Po desiatkach pozmeňovacích návrhov sa opäť strhla ostrá výmena názorov medzi Janou Cigánikovou (SaS) a predsedom výboru Štefanom Zelníkom (SNS). Pridali sa aj ostatní opoziční poslanci. Nakoniec sa zdvihli a odišli. Zopakoval sa podobný scenár z minulého týždňa.

Opoziční poslanci v utorok na protest opustili rokovanie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Reagovali tak na predloženie množstva pozmeňujúcich návrhov k novele zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne koaličných poslancov na poslednú chvíľu. O týchto pozmeňujúcich návrhov mali rozhodnúť hneď namieste."Tieto pozmeňováky, to má byť dodržanie sľubu z minula, že na poslednú chvíľu nebudeme nič dostávať?," ohradila sa na Zelníka v debate Cigániková s tým, či si majú desiatky návrhov naštudovať ihneď.

Jana Cigániková SaS - doplnkové ordinačné hodiny

"Nie sú to tie isté návrhy a my sme sa pripravovali na tie, ktoré sme dostali minule, s tým, že ste uznali, že takto sa to nemá robiť," povedala Cigániková. Zelník ja vyzval, aby hovorila k veci. "Ja by som k veci hovorila, len viete, ja som sa pripravovala k tej veci, ktorú sme dostali minulý týždeň. K akej veci mám hovoriť, k tomuto? To vážne? Si robíte srandu zo mňa, že? Asi odo mňa všetko, to je fraška tento výbor," povedala Cigániková.

"Navrhli sme, aby sa to stiahlo, keď má ten zákon toľko pozmeňovákov, asi nie je dobrý. Chceli sme, aby sa to stiahlo a aby sa rokovalo na ďalšej schôdzi. Toto nám bolo s úsmevom a pohodou zamietnuté, kolegovia z koalície nás evidentne k tomu nepotrebujú a rokujú ďalej," povedala členka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS).

Fiasko v parlamente! Nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Jana Cigániková)

Je to pokrytectvo a arogancia moci

Marek Krajčí (OĽaNO) označil konanie koalície za pokrytectvo a aroganciu moci. Upozornil, že minulý týždeň sa o novele nerokovalo práve preto, aby si mohli poslanci naštudovať pozmeňujúce návrhy. Ide napríklad o zavedenie doplnkových hodín v ambulanciách lekárov, s ktorým prichádza Tibor Bastrnák (Most-Híd). Nakoniec sa však na poslednú chvíľu predložili zmenené návrhy.

"Toto sú pozmeňováky, ktoré menia spôsob vykonávania zdravotnej starostlivosti na Slovensku," skonštatoval Krajčí. Jeho stranícky kolega Alan Suchánek poukazuje, že Bastrnákov návrh zvýši doplácanie ľudí za zdravotnú starostlivosť. Tému chcel preto predebatovať vrátane vyčíslenia dopadov na ľudí. "Nemôžeme sa rozhodnúť zo sekundy na sekundu, to sú naozaj veľmi dôležité veci," doplnila poslankyňa Zuzana Šebová (Sme rodina). Súhlasí s ňou aj ďalšia členka výboru Natália Grausová (ĽS-Naše Slovensko). Zmeny sú podľa nej príliš vážne na to, aby sa k nim stavalo ľahkovážne, zákon je potrebné prepracovať.

Hádka prerušila výbor aj minule

Problém sa vyskytol aj na minulotýždňovom zasadaní zdravotníckeho výboru. Predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník zahájil výbor napomenutím. "Prepáčte, chcem sa spýtať, vy ste z médií?" Spýtal sa Zelník Cigánikovej asistenta, pričom ho napomenul, že nemôže používať mobilný telefón.

Zelník Cigániková hádka

"Mám si zobrať ja ten telefón do ruky, bude to lepšie?," ohradila sa Cigániková. "Prečo cvičíte jak opička každý výbor? Aký máte problém s tým, že vás vidia ľudia?" Po krátkej výmene názorov Zelník prerušil rokovanie výboru a odišiel. Po chvíli sa vrátil a čítal parlamentný poriadok. S jeho vyjadreniami však Cigániková nesúhlasila a strhla sa ostrá výmena názorov. Zelník pohrozil Cigánikovej aj disciplinárnym konaním.

Doplnkové ordinačné hodiny nakoniec schválili

Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo nakoniec odobrili pozmeňujúci návrh z dielne Tibora Bastnáka (Most-Híd), ktorým by sa zaviedli tzv. doplnkové ordinačné hodiny. Pacient by sa v rámci nich mohol objednať, za vyšetrenie by si však musel zaplatiť. Návrh, o ktorom bude ešte rokovať plénum, počíta s maximálnou sumou 30 eur. O zavedení doplnkových ordinačných hodín hovoril minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) začiatkom roka.

Pozmeňujúci návrh sa podobá na pôvodný návrh ministerstva. Napokon počíta s rovnakou sumou, ktorú môže pacient maximálne zaplatiť za vyšetrenie v rámci doplnkových ordinačných hodín, a to 30 eur. Pozmeňujúci návrh z minulého týždňa, o ktorom sa vtedy nerokovalo, hovoril o sume 50 eur. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.

Viac o téme: ZdravotníctvoJana CigánikováTibor BastnákDoplnkové ordinačné hodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu