Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prehra v boji o sídlo európskej agentúry je podľa opozície neúspechom diplomacie a vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/archív)

BRATISLAVA - Za neúspech a prehru súčasnej slovenskej diplomacie a vlády označili výsledok SR v boji o sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA) opozičné strany SaS a OĽaNO. "Nestačí len proklamovať záujem Slovenska o hlbšiu európsku integráciu, ale treba robiť reálne kroky, ktoré zo Slovenska urobia rešpektovaný štát Európskej únie," uviedla členka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS).

Poukázala pritom na potrebu boja proti korupcii, snahu o transparentnosť či nešírenie "proruských naratív", čím narážala na návštevu predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) v Rusku. "Vo všetkých týchto oblastiach Ficova vláda zlyháva. Na druhej strane, Slovensko a Bratislava sa doteraz zaobišli bez tejto agentúry, takže život ide ďalej. Len občania by mali vedieť, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) poškodzuje Slovensko, a treba ju po nasledujúcich voľbách vymeniť," zhrnula Cigániková.

 

Prečítajte si: PRÁVE TERAZ V Bruseli rozhodujú o sídle významnej agentúry: Fiasko pre Slovensko už v 1. kole!

Hnutie OĽaNO považuje prehru Slovenska za zlyhanie vládnej koalície. Pripomína, že sídlo agentúry mohlo prispieť k rozvoju odvetvia a poskytnúť lepšie príležitosti pre slovenské univerzity a výskumníkov. Tvrdí, že vláda sa zobudila, už keď bolo neskoro a viaceré krajiny začali aktívne lobovať a získavať podporu na presídlenie agentúry.

"Je to o to väčšia škoda, že v EÚ sa takéto agentúry zvyčajne rozdeľujú do krajín, ktoré ešte žiadnu agentúru ani inštitúciu EÚ nemajú. Slovensko je jednou z posledných takýchto krajín," napísalo v reakcii OĽaNO.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok si nie je vedomý toho, že sa niečo podcenilo či neurobilo v intenzívnom lobingu. "Naopak, klobúk dolu pred ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD)... Výsledok tiež ukazuje, že aj v EÚ sú národné záujmy, a nehovoriac ekonomické, 'až' na prvom mieste. Život v Únii je aj o tom, že raz je prehlasovaný jeden, inokedy druhý. Takýmito skúsenosťami musíme prejsť tak ako všetci," zhrnul Korčok.

Všetkým, ktorí chcú výsledok "ako nanajvýš povolaní odborníci" hodnotiť, odkázal, že nech kritizujú, ale nech nie sú útlocitní a malicherní. To, že Bratislava neuspela, ho mrzí. Víťaznému Amsterdamu zagratuloval. "Bude to dobré miesto. Tak, ako by bola Bratislava. Kandidovalo 16 krajín. To nie je útecha, víťaz však môže byť len jeden," poznamenal.

Firmy si môžu rozmyslieť, či investujú v krajine, kde časť zamestnancov nemá uznané rodiny

To, že Slovensko neuznáva rodinný stav párov rovnakého pohlavia, je neúctou k vlastným občanom, ale ako ukazuje rozhodnutie o premiestnení Európskej liekovej agentúry, ide aj o konkurenčnú nevýhodu našej krajiny v európskom priestore. Tvrdí to riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. Reagoval tak na to, že Slovensko neuspelo v boji o presídlenie Európskej liekovej agentúry (EMA) do Bratislavy. Samotní zamestnanci podpísali list, v ktorom sa uvádzalo, že nechcú ísť do krajiny, ktorá neuznáva práva homosexuálov.

„Príchod investícií s vyššou pridanou hodnotou ako sú napríklad technologické a dizajnérske centrá, ohrozuje fakt, že medzinárodné firmy si môžu rozmyslieť, či investujú v krajine, kde časť ich zamestnancov nemá vôbec uznané svoje rodiny, keď navyše o pár kilometrov ďalej, v Česku, Maďarsku alebo Chorvátsku takýto problém nemajú,“ uviedol ďalej Macko.

Drucker vraj urobil maximum

Neúspech Slovenskej republiky v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Bratislavy je pre šéfa parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefana Zelníka (SNS) veľkým sklamaním. Pondelkové hlasovanie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli považuje za nespravodlivé.

"Je to absolútne nefér voči Slovenskej republike," skonštatoval. Poznamenal, že iné sa v tomto prípade deklarovalo a iné sa plní. Pripomenul, že EMA mala sídliť v krajine, kde sa žiadna európska agentúra nenachádza. "Mali sme to dostať," myslí si. Projekt, ktorý predložil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), považuje za dobrý. Tvrdí, že Drucker urobil maximum. "Žiaľ, je to na krajinách, ktoré hlasovali," uzavrel.

 

Viac o téme: EMA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu