Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík: Demokratickejšia EÚ nemá byť len pekná fráza, ale nová cesta otvorenej spolupráce

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRUSEL - Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) a europoslanec Richard Sulík sa opakovane obrátil listom na komisárku pre dopravu Violetu Bulcovú, v ktorom žiada dôslednejšiu odpoveď od Európskej komisie (EK) na margo konania o porušení predpisov Európskej únie (EÚ) voči Nemecku, Francúzsku a Rakúsku v súvislosti s ich zákonom o minimálnej mzde a jeho aplikácii na dopravcov ostatných členských štátov.

Spomenuté konanie ešte stále neprinieslo žiadne konkrétne výsledky. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Richard Sulík sa v liste sťažuje, že Európska komisia odpovedá nedostatočne na parlamentné otázky právoplatne zvolených zástupcov občanov. „Komisia koná nelogicky a aplikuje dvojitý meter na členské štáty napriek tomu, že jej hlavnou úlohou je stráženie zmlúv a práva únie. Európski občania nemôžu akceptovať, že nemajú rovnaké postavenie z pohľadu vymáhania ich práv a následkom takéhoto konania je potom ich skepticizmus k európskym inštitúciám,“ uviedol Sulík.

Sulík sa ďalej v liste odvoláva na prejav predsedu EK Jeana-Clauda Junckera zo septembra, v ktorom sám žiadal o demokratickejšiu EÚ. „Túto iniciatívu plne podporujem, ale domnievam sa, že EÚ by mala v prvom rade najprv využívať všetky prostriedky demokratickej kontroly, ktoré má už teraz k dispozícii,“ uvádza ďalej Sulík. Preto žiada o zlepšenie prístupu s cieľom vytvoriť efektívnu, transparentnú a poctivú spoluprácu medzi Európskym parlamentom a EK. „Demokratickejšia EÚ, to by nemala byť iba pekná fráza, ale nová cesta posilnenej a otvorenej spolupráce medzi všetkými inštitúciami EÚ.“

Richard Sulík opakovane požiadal o informácie k prebiehajúcim konaniam o porušení a k legislatívnym návrhom tzv. Balíka mobility. Zároveň vyzval na objektívny postup vo veci vymáhania platných právnych predpisov, v ktorých sú nedostatky stále viditeľnejšie.

Viac o téme: Richard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu