Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Správa o čistkách v Smere vyvolala v strane pobúrenie! Klamstvá o Richterovi a Kaliňákovi

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Vo vedení Smeru-SD rastie tlak na odstúpenie Roberta Kaliňáka. Podľa informácií piati podpredsedovia strany požadujú odstúpenie Kaliňáka z pozície ministra vnútra i podpredsedu Smeru.

Podľa viacerých členov užšieho vedenia strany je totiž Kaliňák – a jeho kauzy – zodpovedný za pokles podpory Smeru u voličov. Jeho prepojenie s podnikateľom Ladislavom Bašternákom totiž Smer nevie vysvetliť ani vlastným voličom.

Podľa informácií päť podpredsedov Smeru je aj za výmenu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Jemu vyčítajú kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň, ktorému rok odmietal zobrať akreditáciu napriek odporúčaniu Akreditačnej komisie.

Robert Fico reaguje, že správa je vymyslená "s cieľom rozohrať účelové spravodajské hry".

Koniec Blanára?

Vo vedení strany by mal skončiť ako podpredseda Juraj Blanár, ktorý po dvanástich rokoch nedokázal obhájiť pozíciu žilinského župana a výrazne prehral s kandidátkou opozície Erikou Jurinovou. Na jeho odstúpenie tlačí práve Kaliňák.

Podľa informácií by mali skončiť aj viacerí krajskí predsedovia Smeru. V prvom rade by malo ísť o prešovského šéfa strany Stanislava Kubánka. V jeho kraji neuspel v sobotňajších regionálnych voľbách dlhoročný župan Peter Chudík.

Šušká sa o výmenách krajských predsedníčok

Viacerí členovia užšieho vedenia tiež hovoria o výmene krajských predsedníčok v Banskej Bystrici Jany Laššákovej a v Trnave Renáty Zmajkovičovej. V oboch krajoch Smer stagnuje, alebo jeho podpora klesá. Výmeny by mali pokračovať až na úroveň okresných predsedov.

Premiér Robert Fico so svojimi podpredsedami doteraz nekomunikuje a viacerí oslovení členovia vedenia potvrdili, že všetky zmeny v strane budú závisieť práve od neho. Neprišiel ani v utorok na rokovanie užšieho vedenia strany. Podľa informácií Fico je nespokojný s viacerými vedúcimi funkcionármi strany. Fico na dnes ohlásil tlačovú besedu, na ktorej sa má vyjadriť aj k regionálnym voľbám.

Zmeny aj v Košiciach

Košický primátor Richard Raši (Smer-SD) sa na budúci rok už nebude opätovne uchádzať o tento post. Potvrdil to pre denník Korzár. Rozhovor mu poskytol po krajských voľbách, kde neuspel v boji o post predsedu samosprávneho kraja.

"Momentálne tretiu kandidatúru na post primátora neplánujem," povedal Raši pre Korzár. To, kto zo Smeru-SD by sa o primátorské kreslo mohol uchádzať, zatiaľ nie je jasné. Podľa Rašiho je o tom predčasné hovoriť. "Nechajte nám trochu času, sme v novej, uznáte, nie celkom očakávanej situácii, musíme s rozvahou zvážiť ďalšie kroky," skonštatoval.

Je to hlúposť a klamstvá

​Správu o tom, že päť podpredsedov Smeru požaduje odchod ministrov Kaliňáka a Richtera poprel aj minister financií Peter Kažimír. „Je to blbosť. S členmi úzkeho vedenia strany som v dennodennom kontakte, takže môžem povedať, že nič také, ako je uvedené v správe agentúry sa nedeje."

Kaliňák má plnú Ficovu dôveru

Podpredseda Smeru a minister vnútra Robert Kaliňák, ako aj ostatní podpredsedovia strany, majú plnú dôveru predsedu strany Smer - SD Roberta Fica. Ten považuje dnešnú správu za vymyslenú a vykonštruovanú s cieľom rozohrať účelové spravodajské hry. „Podpredseda strany Robert Kaliňák, ako aj ostatní podpredsedovia majú jeho plnú dôveru. Vzájomne spolu diskutujú, naposledy sa tak stalo v stredu popoludní. Ďalšie rozhovory budú pokračovať,“ uvádza sa v stanovisku Smeru, ktoré dnes poskytla hovorkyňa Ľubica Končalová.

Podľa rannej správy vo vedení Smeru-SD rastie tlak na odstúpenie Roberta Kaliňáka. Podľa informácií piati podpredsedovia strany požadujú odstúpenie Kaliňáka z pozície ministra vnútra i podpredsedu Smeru. Podľa viacerých členov užšieho vedenia strany je totiž Kaliňák a jeho kauzy zodpovedný za pokles podpory Smeru u voličov. Jeho prepojenie s podnikateľom Ladislavom Bašternákom totiž Smer nevie vysvetliť ani vlastným voličom.

Stanovisko Juraja Blanára

"Pripájam sa k vyhláseniam podpredsedov za stranu SMER-SD a vyzývam agentúru SITA, aby zverejnila svoj zdroj týchto informácií, inak to považujem za novinársku kačicu." Juraj Blanár, podpredseda strany SMER-SD

Viac o téme: Robert KaliňákSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu