Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nová veliteľská štruktúra NATO bude reakciou na nové hrozby, uviedol Gajdoš

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Nová adaptovaná veliteľská štruktúra Severoatlantickej aliancie, kybernetické hrozby, výcviková misia v Afganistane a spolupráca s EÚ boli hlavnými témami stredajších rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli. Uviedol to minister obrany SR Peter Gajdoš.

Nová veliteľská štruktúra je podľa neho reakciou na nové hrozby vo svete, ako sú terorizmus či migrácia. Ministri prijali usmernenia, ako pokračovať v budovaní adaptovanej riadiacej štruktúry, ktorá sa týka rýchleho presunu jednotiek a vybavenia cez Atlantik a v rámci Európy. Príslušné rozhodnutie prijmú na svojom ďalšom stretnutí vo februári 2018.

Spojenci podľa Gajdoša oceňujú slovenský príspevok pri obrane krajín východného krídla aliancie, kde sa tohto roku v Lotyšsku v rámci rotácie prestriedalo 152 vojakov v rozsahu jednej mechanizovanej roty. Slovensko bude podľa jeho slov v tomto type spolupráce pokračovať.

Gajdoš v stredu vláde SR predstavil zámer našej krajiny zúčastniť sa na stálej štruktúrovanej spolupráci (PESCO). Podpísať dohodu o posilnenej obrannej spolupráci už prejavilo 22 členských krajín EÚ, čo by mali v pondelok v Bruseli spoločne potvrdiť ministri obrany a zahraničných vecí.

"Tento materiál bol prijatý a máme politické rozhodnutie, že s ministrom zahraničných vecí to môžeme podpísať," uviedol Gajdoš. Dodal, že bude treba vypracovať príslušnú implementačnú stratégiu, lebo PESCO predstavuje 20 bodov a záväzkov, ktoré bude treba rozpracovať do projektov.

S odkazom na plánované rozšírenie výcvikovej misie NATO Rozhodná podpora v Afganistane Gajdoš pripomenul, že Slovensko pomáha financovať túto misiu a bude v tom pokračovať aj naďalej. SR má v súčasnosti v tejto misii 37 odborníkov, ktorí pomáhajú s výcvikom afganských bezpečnostných síl. V prípade žiadosti spojencov je ochotné vyslať aj ďalších expertov, najmä vojenských zdravotníkov, uviedol Gajdoš.

Na rokovacom stole ministrov sa ocitla aj situácia spôsobená jadrovými hrozbami Severnej Kórei. Gajdoš zdôraznil, že všetci spojenci odsudzujú jadrové skúšky Pchjongjangu a že aliancia v prípade potreby prijme príslušné spoločné rozhodnutie.

Viac o téme: Peter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu