Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRVÉ FOTO Fica na verejnosti po štyroch dňoch: POTVRDENÉ V Smere bude personálne zemetrasenie

Robert Fico sa po niekoľkých dňoch ukázal na rokovaní Zobraziť galériu (2)
Robert Fico sa po niekoľkých dňoch ukázal na rokovaní (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po župných voľbách sa premiér Robert Fico vytratil z očí verejnosti. Po smeráckom debakli sa zatiaľ k výsledkom volieb oficiálne nevyjadril a neukázal sa ani na včerajšom mimoriadnom rokovaní v centrále Smeru. Na jeho zhodnotenie výsledkov župných volieb sa tak čaká márne. Dnes sa však objavil na rokovaní vlády, no mlčí aj naďalej.

Po štyroch dňoch ho dnes novinári zachytili na rokovaní vlády. Prišiel však bočným vchodom. Včerajšie mimoriadne rokovanie členov strany Smer v ich centrále sa však konalo bez prítomnosti premiéra Roberta Fica. "Nás nemusí nikto viesť. My tie obedy mávame každý utorok," vyjadril sa Pellegrini po včerajšej mimoriadnej schôdzi. Fico sa vraj pre neodkladné povinnosti schôdze nemohol zúčastniť a ospravedlnil sa.


ONLINE Mimoriadne rokovanie Smeru sa skončilo: Fico kľúčovú schôdzu odbojkotoval, čistky sa len začnú


Témou mimoriadnej schôdze bolo najmä zhodnotenie smeráckeho debaklu v tohtoročných župných voľbách. Špekuluje sa, že členovia strany vyvodia aj personálne dôsledky, no zatiaľ sa k tejto otázke nedostali. Smer stratil županov v štyroch krajoch (Prešovský, Košický, Žilinský a Trnavský), svoju pozíciu si udržal len Jaroslav Baška a Milan Belica.

Kaliňák o Ficovi a transportéroch

Robert Kaliňák sa po dnešnom rokovaní vlády vyjadril aj na adresu mlčania Roberta Fica. "Keď sa rozhodne sám premiér, že má potrebu vám niečo povedať, tak určite príde a povie," povedal na adresu mlčania premiéra Fica. Podľa jeho slov nepreberali žiadne personálne zmeny v Smere, ani to, ako sa premiér po neúspešných župných voľbách cíti. "Mali sme všeobecnú debatu o bodoch, ktoré boli dneska na vláde." Potvrdil však, že isté personálne zmeny sa udejú. "Aj ja si myslím, že sa nejaké personálne zmeny budú diať."

Kaliňák o Ficovi a transportéroch

Vláda dnes z rokovania vypustila aj bod programu, ktorý sa týkal nákupu vojenskej techniky pre nedohodu v koalícii. K nákupu transportérov za vyše miliardu sa má vláda vrátiť neskôr. Kaliňák hovoril o rozsiahlom materiáli, ktorý si musia preštudovať.


Tajný obchod: Nominanti Danka potichu vybrali transportéry, čaká sa na postoj Fica


"Myslím, že všetky dôležité veci, ktoré budú zverejniteľné, sa dozviete. Určite nebude utajované, že koľko, za aké peniaze a čo vlastne," povedal s tým, že aj keby sa materiál schvaľoval, musí byť naplnených ešte niekoľko podmienok. "Veľa z materiálu povedať nemôžem vzhľadom na jeho stupeň utajenia."

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Richter hovorí o štandardnom prístupe

Ján Richter povedal, že utorkové stretnutia patria k bežným obedom. "Kto môže príde, kto nemôže z nejakých logických dôvodov, pracovných a iných, no tak nepríde," povedal minister práce. Na to, či je v poriadku, že sa Fico nevyjadril, povedal, že je to normálne.

Ján Richter o Ficovi

"Individuálny názor je dôležitý, ale dôležitejší je kolektívny prístup. To, čo bolo treba povedať, sme povedali, teraz je potrebné veci analyzovať," dodal. K otázke personálnych zmien v Smere vyjadril vágne. "My robíme desiatky zmien aj v bežnom roku, ale to je život. Nedá sa vylúčiť, že budú zmeny, ale to je prirodzené," povedal.

Svoj osobný názor na volebný výsledok Smeru konkretizovať nechcel. "V tejto chvíli nie je podstatný. Ja ho vyjadrím na politickom orgáne a bolo by dobré, keby všetci, aj moji kolegovia, si vyjadrovali svoje názory najprv na politickom orgáne," zhrnul Richter. 

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu