Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Smernica EÚ o kontrole zbraní je veľmi zlá a prináša množstvo obmedzení, upozorňuje SaS

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Smernica EÚ o kontrole zbraní je veľmi zlá a nemala byť vôbec schvaľovaná. Tvrdí to europoslanec a líder opozičnej SaS Richard Sulík spoločne s novým expertom strany na držbu zbraní Borisom Draškabom.

Obávajú sa, že pokiaľ sa nevyužijú všetky výnimky, ktoré sa podarilo vyrokovať v Európskom parlamente, môže nekvalitné prevzatie tejto smernice zásadným spôsobom zhoršiť bezpečnostnú situáciu na Slovensku. Taktiež sťažiť výkon športových i kultúrno-historických činností a veľký počet zbraní pravdepodobne prejde do ilegality.

Pred niekoľkými mesiacmi si podľa Sulíka EÚ zaumienila bojovať proti terorizmu spôsobom, že sprísni legálnu držbu zbraní. "To je samozrejme nezmysel. Žiadny terorista si nepôjde najprv vybaviť zbrojný preukaz, aby potom spáchal teroristický útok. Žiaľ, táto argumentácia v Bruseli nehrala fakticky žiadnu rolu," skonštatoval. Draškaba, ktorý je predsedom Združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum uviedol, že súčasná slovenská právna úprava legálnej držby zbraní je síce relatívne prísna, ale zároveň veľmi citlivo vyvažuje občianske práva, oprávnenia a povinnosti držiteľov zbraní. "V súčasnosti je na Slovensku evidovaných podľa aktuálnej štatistiky zhruba 150.000 držiteľov zbrojných preukazov, z ktorých až 88.000 má oprávnenie zbraň nosiť na osobnú ochranu. Sú držiteľmi zbrojeného preukazu skupiny A. Celkovo bolo v legálnej držbe v prvom polroku 2017 - 330.000 zbraní. Do tohto celkového počtu nie sú zahrnuté zbrane, ako sú napríklad vzduchovky či expanzné zbrane," spresnil Draškaba.

Túto rovnováhu zásadným spôsobom podľa neho rozvracia novela smernice o kontrole zbraní. "Česká republika túto smernicu napríklad napadla na Súdnom dvore. Táto smernica prináša zákaz samonabíjacích zbraní, ktoré vznikli úpravou zo zbraní samočinných. Ide o veľmi rozšírenú kategóriu zbraní, ktoré sú v legálnej držbe na Slovensku. Smernica tiež prináša absurdný zákaz zbraní, ktoré majú v prípade dlhých zbraní kapacitu väčšiu ako desať nábojov, v prípade krátkych zbraní kapacitu väčšiu ako 20 nábojov," vysvetlil expert SaS. Ďalej je tu podľa neho zákaz zbraní, ktoré sú vybavené sklopnou alebo teleskopickou pažbou a ktoré sa dajú touto pažbou skrátiť na menej ako 60 centimetrov. Slovensko bude tiež povinne evidovať zbrane ako vzduchovky, znehodnotené zbrane a problém vidí SaS aj v prakticky zákaze expanzných zbraní. Podľa strany sa veľmi sťažia aj podmienky získania samonabíjacích zbraní na výkon športovej činnosti.

"SR je povinná prevziať túto smernicu do svojho právneho poriadku do 14. septembra 2018. Našou snahou bude, aby sa pri implementácii tejto smernice maximálne využili všetky výnimky, ktoré sa podarilo vyrokovať," skonštatoval Draškaba. Bol by rád, ak by sa Slovensko pridalo k českej žalobe. 

Viac o téme: SaSRichard SulíkBoris Draškaba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu