Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pracovnú komisiu, ktorá pripraví zmeny v ústavnom zákone o konflikte záujmov, bude viesť Glváč

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pracovnú komisiu, ktorá pripraví zmeny ústavného zákona o konflikte záujmov, zriadil 12. októbra predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Ako uviedla riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková, členmi komisie sú koaliční poslanci za Smer-SD Miroslav Číž, Martin Glváč, Dušan Jarjabek, poslanec Tibor Bernaťák z SNS a poslanci z Mosta-Híd Gábor Gál a Peter Kresák. Z radov opozície bude v komisii predseda Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS), Veronika Remišová (OĽANO), Peter Pčolinský (Sme rodina), nezaradený poslanec Miroslav Beblavý a Ján Kecskés z ĽSNS. "Predsedom komisie je Martin Glváč," povedal Bernaťák.

Konkrétne témy rokovaní Bernaťák neuviedol, no predpokladá, že rokovania pracovnej skupiny budú mať viacero fáz, kde si jednotlivé politické strany povedia, čo z ich návrhov je priechodné a aké zmeny sú ochotní prijať. Bernaťák verí, že poslanci nájdu zhodu.

Ako povedal pre Martin Glváč, Smer-SD má predstavu, aké zmeny chce v zákone presadiť. "Naším záujmom je v súlade legislatívou presadzovať návrhy na zjednodušenie a zvýšenie transparentnosti, ale aj odstránenie takého prvku, aby pri administratívnom pochybení nemohli poslanci prísť o mandát," uviedol. Kedy by mali byť zmeny vo finálnej podobe bude podľa neho známe po zasadnutí komisie a návrhoch, s ktorými prídu ostatní zástupcovia a členovia komisie. Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Poliačik nepovažuje za dôležité, kto bude komisiu viesť. "Mne záleží v prvom rade na výsledku. Nech to vedie ktokoľvek," povedal.

Poliačik už takmer pred rokom požiadal predsedu NR SR Andreja Danka o vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá by vypracovala návrh novely ústavného zákona o konflikte záujmov, keďže podľa členov výboru je súčasná právna úprava nepresná a často pri konaniach narážajú na diery a nedostatky v zákone. "Je nespochybniteľné, že tento zákon sa musí zmeniť a niektoré veci musia byť viac identifikované. Ale je tu otázka zachovania súkromia. Ja sa takým témam nebránim," vyhlásil Danko, podľa ktorého je v zákone veľa nezrovnalostí z hľadiska identifikácie majetku. Vníma potrebu sledovania "majetkových prírastkov".

Veronika Remišová z OĽANO povedala, že hnutie bude v pracovnej skupine presadzovať riešenia, ktoré navrhli aj v ich novele zákona o konflikte záujmov, ktorú predkladali na aktuálnu schôdzu parlamentu. "V novele zlepšujeme kontrolu politikov cez majetkové priznania. Naše opatrenia zahŕňajú napríklad priznávanie darov a ich hodnoty, aby sa nestalo, že pán Fico alebo iní ministri nosia na ruke hodinky za 20 000 eur bez toho, aby takýto dar a jeho cenu uviedli v majetkovom priznaní. Takisto podľa súčasných majetkových priznaní sa nedá skontrolovať, ako rástol majetok politika počas jeho pôsobenia v politike. Problémom je takisto, že niektorí kľúčoví verejní funkcionári na citlivých pozíciách (policajný prezident, špeciálny prokurátor) nemusia podávať majetkové priznania," priblížila. "Ale sme, samozrejme, otvorení aj návrhom ostatných členov komisie, pokiaľ tieto návrhy budú prispievať k lepšej otvorenosti a kontrole politikov," uviedla.

 

Viac o téme: Martin PoliačikMartin GlváčMiroslav ČížDušan JarjabekGábor GálVeronika RemišováPoslanec Tibor Bernaťák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu