Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dalajlámova návšteva rozhnevala Čínu: Ich investori u nás končia, má to však jedno veľké ALE!

Prezident SR Andrej Kiska s tibetským dalajlámom
Prezident SR Andrej Kiska s tibetským dalajlámom (Zdroj: SITA/Kancelária prezidenta SR)

PEKING - Navšteva dalalajlámu a špeciálne jeho stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom vyvolala na Slovensku kontroverzie. Číňania protestovali a dali jasne najavo, že sa im to stretnutie nepáči. Rovnako to vyvolalo aj búrku v slovenskej politike.

Premiér Robert Fico so šéfom diplomacie Lajčákom svorne tvrdia, že prezident poškodil vzájomné vzťahy, ba dokonca prišlo aj na vyjadrenie, že je len bábka v rukách poradcov. Prezidentská kancelária sa však bráni, že šlo čisto o súkromné stretnutie. Ako návšteva tibetského duchovného ovplyvňuje a ovplyvní vzájomné ekonomické vzťahy? Končia u nás čínski investori?

Faktom je, že príliv čínskych investícií na Slovensko v súčasnosti klesá. Zatiaľ čo v roku 2011 bolo na Slovensku 1668 firiem s čínskym kapitálom, aktuálne ich počet klesol na 1232. Vlani bolo takýchto firiem 1248. Objem kapitálu, ktorý do firiem prinesú čínski investori, však každým rokom rastie. Vyplýva to z údajov poradenskej spoločnosti Bisnode.

Investorov je menej, ale prinesú viac peňazí

Od roku 2011 až do súčasnosti sa počet čínskych investorov prichádzajúcich na Slovensko znížil približne o 400. "Za posledných päť rokov postupne klesá počet čínskych investorov prichádzajúcich na Slovensko. Aj napriek tomu objem kapitálu, ktorý do firiem čínski investori prinesú, každým rokom rastie. Za päť rokov sa zvýšil o dva milióny eur. Za nárastom objemu čínskeho kapitálu by mohol byť fakt, že tamojší investori financujú podniky cez investície do dlhopisov, prostredníctvom úverov či cez iné investičné fondy," priblížil konzultant spoločnosti Bisnode Slovensko Milan Seliak.

Za poklesom počtu prichádzajúcich investorov a rastom investícií z Číny podľa neho treba vidieť signál, že začínajú prichádzať väčší investori. "Tak ako iní investori, aj tí čínski, nemusia pri vstupe na nejaký trh ísť priamo, ale môžu prichádzať zastúpení väčšími investičnými spoločnosťami, ktoré zainvestujú prostredníctvom firmy registrovanej v inej krajine Európskej únie, napríklad na Cypre," vysvetľuje štatistiky Seliak. Zároveň je presvedčený, že väčšie investície z Číny na Slovensko ešte len prídu.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR uviedlo, že čínski investori sa na Slovensku zameriavajú na veľké investičné zámery najmä v oblasti energetiky a infraštruktúry, ktoré sa riešia priamo na medzivládnej úrovni. "Aktuálne má najväčšia skupina čínskych investícií na Slovensku charakter kapitálového vstupu. Znamená to, že došlo k prevzatiu existujúcich podnikov na Slovensku, ako súčasť nadnárodnej akvizície. Z pohľadu kapitálových vstupov do existujúcich slovenských spoločností čínski investori deklarujú záujem o finančné investície, napríklad do inovatívnych slovenských projektov, prípadne plánujú vytvorenie spoločných podnikov za účelom vývoja a výroby inovatívnych a perspektívnych produktov," uviedol tlačový odbor MH SR.

Slovensku sa vraj darí lákať investorov

Priemyselné investície si podľa rezortu hospodárstva vyžadujú dlhý časový horizont nevyhnutný na vybudovanie vzájomných vzťahov, dôvery a užších väzieb, ktoré sú často založené na predchádzajúcej dlhoročnej obchodnej spolupráci. "Podľa údajov Národnej banky Slovenska dosahoval stav priamych zahraničných investícií z Číny 47,061 milióna eur, z toho majetková účasť a reinvestovaný zisk predstavoval 9,789 milióna eur. Stav čínskych investícií u nás tak nedosahuje ani jedno percento z celkovej sumy priamych zahraničných investícií," vyčíslilo ministerstvo. Situácia je však podľa ministerstva obdobná aj v ostatných krajinách regiónu strednej Európy. Tvrdí však, že v spolupráci s agentúrou SARIO intenzívne pracuje na príchode ďalších investícií. "Aj posledné obdobie a záujem investorov ukazuje, že Slovensku sa pri získavaní investícií zo zahraničia darí a úspešne expandujú aj firmy, ktoré sú u nás už etablované," dodal rezort hospodárstva.

Viac o téme: InvestoriČínaAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu