Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Premiér Fico sa pustil do prezidenta: Kiska poškodil slovensko-čínske vzťahy

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL/BRATISLAVA - Kritika prezidenta SR Andreja Kisku na adresu Vyšehradskej štvorky (V4) bola neadekvátna. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico pred začatím summitu EÚ v Bruseli, ktorému predchádzalo už tradičné stretnutie lídrov tohto regionálneho zoskupenia.

"Nerozumiem slovám pána prezidenta Kisku na adresu V4. Sú neadekvátne, lebo keby nebola V4, tak máme dnes povinné kvóty, keby nebola V4, tak Slovensko nemôže ošetrovať vlastné záujmy, pokiaľ ide o plyn, ktorý prechádza cez našu krajinu," skonštatoval premiér. Fico zdôraznil, že aj dnešné rokovanie premiérov V4 v Bruseli potvrdilo, že tieto štyri krajiny sú schopné koordinovať svoje postoje a kým takéto regionálne združenie, ktoré zahŕňa viac ako 60 miliónov obyvateľov, spoločne postupuje, tak je schopné dosiahnuť aj veľké výsledky.

Premiér odmietol Kiskove slová, že vyšehradská štvorka "má zlý imidž", a v tejto súvislosti, rovnako ako aj s odkazom na stretnutie prezidenta SR s dalajlámom, odkázal, že prezident by mal menej počúvať svojich poradcov. Fico upozornil, že ako predseda vlády zodpovedá za hospodárske vzťahy s inými krajinami a za to, aby vznikali obchodné príležitosti. "To, čo urobil Kiska, jednoznačne poškodilo slovensko-čínske vzťahy a na tom nie je nič tajomné," uviedol Fico s tým, že v rovnakom duchu sa už vyjadril aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Viac o téme: Robert FicoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu