Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najnovší volebný prieskum šokuje: Vyhrala by strana Smer-SD, Sieť by zostala pred bránami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V prípade, že by boli parlamentné voľby teraz, do Národnej rady SR (NR SR) by sa dostalo sedem strán, sedmičku uzatvára strana Sme rodina-Boris Kollár. Ako ďalej vyplýva z prieskumu agentúry AKO, ľudia by najviac hlasov dali strane Smer-SD, tá v prieskume získala 29,9 percenta.

Nasleduje SaS so ziskom 17,1 percenta, SNS so 14 percentami a Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (Kotleba-ĽSNS) by od ľudí dostala 11,6 percenta. Do parlamentu by sa dostala aj strana OĽaNO-NOVA so ziskom sedem percent, Most-Híd so 6,3 percenta a nakoniec aj Sme rodina-Boris Kollár, ktorú by podporilo päť percent respondentov.

Smer-SD by mal podľa prieskumu agentúry AKO v parlamente 50 mandátov, SaS 28, SNS 23, Kotleba-ĽSNS by mala v národnej rade 19 kresiel. Poslanci strany OĽaNO-NOVA by v NR SR obsadili 12 kresiel, Most-Híd desať a Sme rodina-Boris Kollár osem kresiel. Pred bránami parlamentu by zostali strany ako napríklad KDH, SMK-MKP či Sieť, tej by dalo svoj hlas percento opýtaných. 

Agentúra AKO spravila telefonický prieskum preferencií od 22. do 28. júla na vzorke tisíc respondentov z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, národnosti a kraja. Opýtaní odpovedali na otázku: "Pred nedávnom sa konali voľby do NR SR (parlamentu). Keby boli voľby teraz, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Budem vám strany čítať v náhodnom poradí." Voliť by podľa prieskumu nešlo 11,5 percenta respondentov, 9,9 percenta sa nevedelo rozhodnúť, komu by dalo svoj hlas a 1,3 percenta odmietlo svoje rozhodnutie prezradiť. Na voľbách by sa teraz zúčastnilo 77,3 percenta opýtaných. Výsledky prieskumu poskytla Kamila Hříchová z agentúry AKO. 

Viac o téme: PrieskumParlamentné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu