Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kaliňák prehovoril o prešetrovaní nátlaku na policajtov pokutujúcich Bašternáka

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - K ovplyvňovaniu policajnej hliadky, ktorá pokutovala podnikateľa Ladislava Bašternáka, nedošlo. Vyplýva to z doterajšieho vyšetrovania policajnej inšpekcie. Uviedol to dnes po rokovaní branno-bezpečnostného výboru parlamentu minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý od Bašternáka kúpil podiel vo firme B.A. Haus. O údajnej Bašternákovej protekcii na polícii rokoval výbor tajne.

Z výpovedí a dôkazov podľa Kaliňáka vyplynulo, že k ovplyvňovaniu hliadky nedošlo. "Že existujú dva záznamy, z ktorých jeden je pravý, druhý pozmenený a doplnený omnoho neskôr. Autor toho druhého si počas vyšetrovania už na veľa vecí nepamätal, nevedel spresniť dôvod svojho konania," opísal Kaliňák novinárom.

Bašternáka podľa úradného záznamu, ktorý má poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), zastavila policajná hliadka 29. júna 2012 po tom, čo pri šoférovaní prešiel cez plnú čiaru. Nemal zapnutý ani bezpečnostný pás a okrem iného neposlúchol výzvu polície, aby vypol motor. Policajti mu chceli dať pokutu 150 eur. Bašternák, ktorý je podozrivý z daňových podvodov, niekam podľa záznamu telefonoval, pýtal si meno policajta, názov útvaru, kam patrí. Tlmočil to do telefónu a žiadal, aby to vybavili. Následne policajtom volal ich šéf, aby Bašternáka nechali tak s tým, že je to "náš človek". Tí napriek tomu pokračovali a chceli Bašternákovi zadržať aj vodičský preukaz. Ten napokon pokutu zaplatil.

Kaliňák už dávnejšie povedal, že on má iný dokument ako Lipšic. Ten neobsahuje časť o nátlaku na policajtov a je podpísaný oboma policajtmi, ktorí v prípade vystupovali, a je súčasťou spisu. Lipšica obvinil z toho, že pracuje s falzifikátmi. Ľubomír Galko zo SaS neverí, že nedošlo k ovplyvňovaniu policajnej hliadky.

"Prišli s absolútne nedôveryhodným vysvetlením," povedal Galko, ktorý nechcel poskytnúť veľa informácií, lebo výbor rokoval v utajenom režime. "Ale na základe toho, čo nám bolo povedané, ak som si doteraz myslel, že je 100-percentná istota, že Kaliňák musí odísť, tak dnes hovorím, že je 200-percentná istota. Pokiaľ sa neurobia vážne personálne zmeny vo vedení polície, nikdy nebude nič, čo sa týka Bašternáka vyšetrené," uviedol Galko. 

Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Podľa opozičného poslanca môže dôjsť nielen k zameteniu kauzy pod koberec, ale že môže byť potrestaný policajt, ktorý na prípad upozornil. "Smeruje to k tomu, že to idú hodiť na jedného z policajtov, ktorí to oznámili. V tom lepšom prípade to len zametú pod koberec a v tom horšom prípade bude perzekvovaný policajt, čo na to upozornil," uzavrel Galko.

Viac o téme: Robert KaliňákSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu