Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Národná rada má na stole ešte niekoľko restov: Medzi nimi aj podnet na Matoviča

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvojicu výborov Národnej rady SR čakajú na prvých zasadnutiach resty z minulého volebného obdobia. Na stole je petícia v súčasnosti už koaličnej #Siete o hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčení schránkových firiem z verejného priestoru, ktorú prerokuje Ústavnoprávny výbor NR SR, a podanie na šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, ktoré bude riešiť Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

Staronový šéf ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) chce petíciu vyriešiť čo najskôr. "Bude to zrejme už na niektorom z úvodných zasadnutí výboru," povedal. Rokovanie na pôde výboru bude len prvý krok. Keďže petícia #Siete obsahuje viac ako 100.000 podpisov občanov, bude sa ňou zaoberať aj plénum.

Zatiaľ čo návrhy zákonov nemožno presúvať do nového volebného obdobia, pri petíciách takéto obmedzenie neplatí. Táto petícia obsahuje po prekontrolovaní 105.398 platných podpisov, do parlamentu ju doručili v polovici decembra minulého roka. Strana ju spustila v júli 2015 s cieľom presadiť, aby osoby, ktoré vykonávajú funkciu vo verejnej správe, niesli osobnú hmotnú zodpovednosť za nimi spôsobenú škodu, ktorá vznikla občanom Slovenskej republiky. Má tiež za cieľ vylúčiť schránkové firmy z obchodovania so štátom a z účasti na štátnych zákazkách.

Podnet na Matoviča pre podozrenie z porušenia zákona podal ešte vo februári Roman Ruhig z Koalície Spoločne za Slovensko. "Konanie sa už automaticky začalo, keďže podnet je kvalifikovaný, teda je známe, kto ho podal, na koho a v akej veci. Autorom podnetu odpíšem, že sa ním výbor bude zaoberať," deklaroval ešte pred parlamentnými voľbami vtedajší predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Alojz Přidal. On sám výbor pred voľbami nezvolal pre nedostatok času.

Terajší predseda výboru Martin Poliačik (SaS) tvrdí, že jeho výbor si potrebuje ustanoviť finálny počet členov, keďže sú ešte možné nejaké zmeny, a ustanoviť pravidlá rokovania. "Ak to bude hotové, vyriešime najskôr nevybavené veci, teda aj tento podnet, a potom nové podnety," uviedol.

Ruhig v podnete uviedol, že Matovičova živnosť Mgr. Igor Matovič - regionPRESS má pozastavenú činnosť až od 3. septembra 2013 a že šéf Obyčajných zasadol do poslaneckej lavice už v marci 2012. Podľa zákona verejný funkcionár podnikať nesmie a svojej podnikateľskej činnosti sa musí vzdať do 30 dní od nástupu do verejnej funkcie.

Matovič však vysvetlil, že živnosť sa dá zo zákona pozastaviť iba na tri roky, preto tak urobil už v roku 2010, kedy sa stal poslancom prvý raz. "Druhýkrát som si ju opätovne pozastavil v roku 2013 do roku 2016. To, že nejakí ľudia z nejakej koalície nepoznajú zákon, ja za to ja nemôžem. V každom prípade už osem rokov žiadnu činnosť na svoju živnosť nevykonávam," dodal Matovič.

Viac o téme: Igor MatovičRadoslav Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu