Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prieskum: Smer kraľuje utečencom, Sieť opozícii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V prípade, ak by boli parlamentné voľby tento víkend, vyhral by ich Smer-SD, do Národnej rady SR by sa dostala i strana Sloboda a Solidarita (SaS). Smer v prieskume Európskeho analytického centra (EAC) podporilo 35,2 percenta respondentov. EAC prieskum robilo od 16. do 22. septembra na vzorke 1 031 opýtaných. Spolu so Smerom by sa do parlamentu dostala aj strana Sieť, tú podporilo 13,2 percenta respondentov.

Nasleduje Most-Híd si ziskom 9,4 percenta, KDH s podporou 7,8 percenta. Koalíciu OĽaNO - NOVA by podľa prieskumu volilo 6,9 percenta opýtaných. V parlamente by mala svojich poslancov aj SNS, ktorej by podľa výsledkov prieskumu odovzdalo hlas 7,1 percenta opýtaných, či SaS, ktorú by podporilo sedem percent ľudí. Voliť by nešlo 11 percent respondentov, 23 percent oslovených nevedelo, resp. nechcelo odpovedať, komu by vo voľbách dali svoj hlas. Pred bránami parlamentu by podľa prieskumu Európskeho analytického centra zostala napríklad SMK, SKOK!, TIP, ale aj strana SDKÚ-DS, ktorej by dalo svoj hlas 0,9 percenta respondentov.

Podľa analytičky EAC Kristíny Šabíkovej zistené preferencie politických strán a hnutí naznačujú, že utečenecká kríza je po "zadlženom Grécku“ druhou veľkou témou, ktorá prospieva preferenciám strany SaS. "Práve liberáli zaznamenali v prieskume najväčší nárast v porovnaní s augustovým meraním. So siedmimi percentami sa priblížili k predvolebnej koalícii OĽaNO - NOVA, pričom ešte nedávno zvažovali možnosť byť jej súčasťou," vysvetlila. Pozoruhodné je podľa Šabíkovej to, že aj napriek expresívnej rétorike, ktorú počas utečeneckej krízy zvolil premiér Robert Fico, stúpli preferencie Smeru-SD len mierne.
 

Viac o téme: SaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu