Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico sa teší mierovej dohode o Ukrajine: Ale pozor, Minsk nie je definitívne riešenie!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico víta mierovú dohodu o Ukrajine, no podľa neho treba byť v jej hodnotení opatrný.

„Vítajme tento proces, ale buďte takisto opatrní, pretože to, čo sa udialo v Minsku, definitívne nerieši problém vojenského konfliktu, ale môže ho utlmiť a môže viesť v nejakom časovom horizonte k jeho úplnému zastaveniu,“ povedal Fico novinárom v Bruseli, kde sa popoludní začne summit Európskej rady.

Opatrenia, ktoré sú navrhnuté v dohode z Minsku, môžu ešte vyvolávať veľa nervozity, tvrdí Fico. Ako príklad uviedol, že ukrajinský parlament má prijať do 30 dní špeciálny zákon alebo právny predpis, ktorý dá osobitný status oblastiam, v ktorých je teraz vojenský konflikt. „Aký to má byť status? Kto o tom bude rozhodovať?“ pýtal sa Fico. Poukázal tiež na fakt, že prímerie sa má začať 15. februára, čo podľa neho naznačuje, že najbližšie dni ešte môže ukrajinská armáda aj proruskí separatisti využiť na posilňovanie pozícií. Podľa Fica je teraz povinnosťou Európskej únie mierový proces maximálne podporiť. „Budeme robiť všetko preto, aby bola Ukrajina ako náš sused, kde žiadna vojna nie je,“ poznamenal. 

Novinárom v Minsku po maratóne rokovaní ukrajinský prezident Petro Porošenko povedal, že nové prímerie na východe Ukrajiny začne platiť od tejto nedele 15. februára. Dodal, že okrem prímeria dokument stanovuje, že Ukrajina má do konca roku 2015 prevziať plnú kontrolu svojich hraníc s Ruskom a hovorí tiež o stiahnutí všetkých zahraničných vojakov. Obe strany sa v dohode zaviazali do 19 dní prepustiť všetkých zajatcov. Uzavretá dohoda zakotvuje, že Ukrajina má do konca tohto roku uskutočniť ústavnú reformu. Dokument stanovuje demarkačnú líniu, ktorá bude oddeľovať ťažké zbrane povstaleckých a vládnych síl, pričom obe strany by sa mali stiahnuť za túto líniu do dvoch dní od začiatku prímeria. Porošenko zdôraznil, že Ukrajina sa v dohode nezaviazala udeliť autonómiu Doneckej a Luhanskej oblasti a reforma ústavy podľa neho neznamená prechod k federalizácii krajiny. 

Lídrov krajín EÚ čaká dnes v Bruseli summit hlavne o Ukrajine a boji proti terorizmu. Slovenský premiér Fico nepredpokladá, že budú rokovať o sankciách voči Rusku. „Bola by hrubá chyba, keby sme nepodporili mierový proces, ktorý nastal v Minsku. Naopak, pokiaľ by mal niekto záujem prichádzať s ďalšími útokmi v podobe sankcií, to potom nemá zmysel,“ vravel Fico. Politici budú hovoriť aj o boji proti terorizmu. „Bude sa pravdepodobne hovoriť o opatreniach, ktoré pomerne výrazne zasahujú do ľudských práv a základných slobôd, čo naráža na odpor u niektorých poslancov Európskeho parlamentu,“ uviedol Fico s tým, že podľa neho nenastane hlbšia debata o Grécku. Premiér zopakoval, že Grécko si musí splniť svoje záväzky. „Ani jeden cent nesmie zaplatiť občan Slovenskej republiky za grécky dlh,“ uzavrel. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu