Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vyhodnotenie roku vo funkcii Kotlebu: Z tohto sa nevyhrabeme ani za 20 rokov, tvrdia poslanci!

Marián Kotleba
Marián Kotleba (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Na Kotlebu sa valí kritika zo všetkých strán. Sľubované krompáče, lopaty a manuálna práca je len fikcia! Tvrdia to súčasní a bývalí poslanci mestského zastupiteľstva Banskobystrického kraja. Nielen že predseda nasľuboval, ale podľa nich celý úrad znefunkčnil, prestal komunikovať a nasmeroval celú samosprávu do poriadnych problémov.

V novembri uplynie rok od predsedníctva Mariana Kotlebu v Banskobystrickom kraji. „Držím sa pri zemi..., kým tu moji kolegovia hovoria vzletné frázy, ja hľadám peniaze a nehľadám ich vo fiktívnych eurofondoch... Lopaty a krompáče pri správe ciest druhej a tretej triedy – to je pre mňa riešenie,“ hovoril Marian Kotleba

Kotleba chcel predovšetkým zvýšiť ekonomickú sebestačnosť Banskobystrického kraja a ponúknuť finančne podvyživeným Stredoslovákom prácu. Plánoval vybudovať neziskové organizácie alebo štátne sociálne podniky, ktoré by ľudí zamestnali, hoci aj za minimálnu mzdu. Sľuboval pomoc nezamestnaným bez rozdielu – teda aj rómskym komunitám, v rámci ktorých žijú ľudia bez pracovných skúseností, a ktorí majú dlhodobo problém sa v regióne zamestnať.

Hovorca Belička nám nechcel konkretizovať, čo sa im podarilo splniť. Otázky, ktoré sme mu zaslali, boli podľa neho pridlhé a neodpovedal. Po telefóne sa mu s bulvárnymi médiami príliš baviť nechcelo. Pýtali sme sa preto súčasných aj bývalých poslancov v Banskobystrickom zastupiteľstve, ktorí sním majú skúsenosti, či sú za necelý rok vidieť plody Kotlebovej práce.

Pracovné miesta

Kotleba vytvoril v kraji 60 nových pracovných miest, resp. zamestnal dlhodobo nezamestnaných pri správe ciest II. a III. triedy. Ide predovšetkým o pomocné práce pri okolí ciest a ich opravy.

Poslanec zastupiteľstva Jaroslav Demian si myslí, že sľubované pracovné miesta boli len na oko a župa prešľapuje na mieste. „Najprv sľuboval, že vytvorí niekoľko stoviek pracovných miest, ale reálne nevytvoril nič. Je to celé iba kamufláž a fikcia. Prešľapujeme na mieste. Kotleba nepriniesol žiadne zásadné riešenie v Banskobystrickom kraji,“ zhodnotil prácu Kotlebu.

Už dávnejšie kritizoval Kotlebu za jeho praktiky aj bývalý župan Vladimír Maňka. Na banskobystrickej správe ciest vytvoril pán Kotleba okolo šesťdesiat pracovných miest, kde pracujú aj Rómovia, aj ľudia, ktorí si nevedeli nájsť zamestnanie, na päť mesiacov. To znamená 25 ľudí na rok. Ale zoberie na to 400.000 eur odtiaľ, kde chýbajú. Týchto 400.000 eur bolo na platy tridsiatich troch odborníkov, ktorí chodili na strojoch, ktoré sú dnes odstavené a nepracujú, povedal Maňka.

Bývalý poslanec Milan Malatinec keď počul sľuby o vytváraní pracovných miest, hneď vedel, že je to nereálne. „Hneď som vedel, že je to nereálne. Feudálna spoločnosť skončila a teraz to nefunguje tak, že len tak dá niekomu prácu. Navyše, nemá na to ani kompetencie,“ myslí si.

Iný poslanec tiež hovorí o prázdnych sľuboch, že vytvorí pracovné miesta, aby opravil cesty. Zo začiatku videl pri cestách postávať nejakých pracovníkov, ale reálny efekt bol nulový. „Sľuby boli obecné, pritom sa nič nerobí, nevidím žiadne rozvojové aktivity. Chodím po cestách v kraji a sú prepadnuté, od jari sa na nich nič nespravilo,“ povedal nám kolega zo zastupiteľstva Milan Čarnoký, ktorý kritizoval aj situáciu okolo nájomného zvolenskej nemocnice.

Kým zvolenská platí ročný nájom BBSK vo výške 350.000 eur a ďalšie finančné prostriedky musí preinvestovať, nemocnica v Žiari nad Hronom iba 51.000 eur, a to vo forme investícií. Takú závažnú zmenu zmluvných podmienok Kotleba odmieta akceptovať, nemieni "dotovať" súkromnú spoločnosť.

„Navyše pozastavil dotácie pre rôzne kultúrne spolky ako napríklad pre cimbalistov. Tí sú však bytostne závislí na týchto peniazoch a bez nich neprežijú. Ale všetko je to o komunikácii. My nevieme, čo sa deje,“ dodáva Čarnoký.

Miliónové projekty stoja

Božena Kováčová sa zaoberá sociálnymi vecami. Tvrdí, že celý projekt deinštitucionalizácie stojí iba na rozhodnutí Kotlebu. Ja sa zaoberám sociálnymi vecami a celý rok tlačím na to, aby sa projekt realizoval. Ale je to veľmi ťažké. Čaká sa na rozhodnutie predsedu, ale ten sa vyjadril, že sa s projektom nestotožnil, takže s tým nepohneme. Veľmi ťažko sa nám komunikuje, posťažovala sa nám Kováčová.

Ide o transformáciu z kolektívno-izolovaného typu zariadenia na komunitnú formu služieb v podobe domácností, majúcich prvky rodiny. Cieľom je zabezpečenie podmienok pre nezávislý a slobodný život všetkých občanov, odkázaných na pomoc spoločnosti. Zo zdrojov EÚ má ísť až 4,2 milióna eur, ale projekt sa stále nezačal realizovať.

Katastrofálna komunikácia, zrušené komisie

Na katastrofálnu komunikáciu, zrušené komisie a celkové vzťahy medzi predsedom a zastupiteľstvom sa sťažoval takmer každý oslovený poslanec.

Ladislav Kukolík Kotlebove sľuby nijak neštudoval, ale ani si nevedel spomenúť, čo vlastne chcel presadiť. „Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, teraz ma nič nenapadá, neštudoval som jeho sľuby. Ale chýbajú tu korektné vzťahy, keď chcem niečo dosiahnuť, neškriepim sa preto,“ povedal nám poslanec BBSK.

Podľa bývalého poslanca Romana Malatinca znefunkčnil celý úrad. Aj on si všimol, že sa prestalo komunikovať. „Úrad nefunguje dobre, chýba komunikácia. Kotleba zrušil komisie, ktoré neboli len stranícke. Boli v nich odborníci a občania. Takto uzatvoril rozhodovanie pred verejnosťou. Keď nenájdu kompromis, nezájdu ďaleko,“ dodáva.

Dosadení ľudia a chlapci v zelených tričkách

Ďalšou ranou v takmer ročnom vládnutí predsedom ĽSNS je dosadzovanie blízkych ľudí na úkor kompetentnosti. Dlhoročná pravá ruka Miroslav Belička je dnes Kotlebovým hovorcom. Riaditeľom krajského Úradu sa stal straník Martin Beluský. Kontrolórom na generálnom riaditeľstve cestárov menoval trestanca Róbert Martinák. Brata Mareka zamestnal ako vrátnika. Druhý brat Martin šéfuje finančnému oddeleniu v regionálnej správe ciest.

„Sľuboval, že všetko urobí transparentnejšie a odbornejšie. Ale všetko je inak a robí to horšie! Podosadzoval ľudí zo svojej rodiny a úrad znefunkčnil. Spolupráca nefunguje, rovnako je to s komisiami. Nezažil som taký arogantný spôsob a rodinný klientelizmus,“ myslí si Peter Lačný, ktorý bol v minulom zastupiteľstve a dobre pozná miestne pomery.

Potvrdzujú to aj slová Romana Malatinca. „Táto situácia, čo nastala, ma strašne mrzí. Keď som bol minule na úrade, privítali ma na vrátnici chlapci v zelených tričkách. Nemajú tam čo robiť a pritom tam bežne behajú po úrade.“

Napriek tomu sa našli aj takí, ktorí si myslia, že poslanci by mali byť aktívnejší. Bývalý poslanec Zoltán Bán by rád videl súčasných poslancov oveľa aktívnejších. „Predseda nemá silnú protiváhu, poslanci by mali byť aktívnejší. No nevidím nič extra, čo by bol Kotleba spravil. Sľuby nasľuboval, ale samospráva pôsobí ako mŕtvy článok, nefunguje. Skôr vidím opačné efekty. Európske fondy, čo sú odsúhlasené, on negoval, čiže problémy skôr vyrába. Takýmto tempom sa za štyri roky dostaneme na miesto, z ktorého sa ani za dvadsať rokov nevyhrabeme,“ sťažuje sa Bán, ktorý situáciu pozorne sleduje.

Doterajšie pôsobenie župana Kotlebu podľa oslovených by sa dalo zhrnúť ako katastrofa. My mu preto udeľujeme takúto známku: 5.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu