Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Paška otvoril rokovanie pléna: Budú sa meniť pravidlá i ústava

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) dnes otvoril rokovanie 35. schôdze parlamentu. Na poslancov čakajú okrem iného zmeny volebných kódexov, novelizácia Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH, voľba špeciálneho prokurátora a voľba posledného, šiesteho kandidáta na ústavného sudcu.

Na zmenách volebných zákonov sa vládny Smer-SD a opozícia dohadujú už trištvrte roka. Tento týždeň prešli Ústavnoprávnym výborom NR SR, ktorý hlasmi poslancov Smeru-SD odporučil vynovené volebné kódexy schváliť aj v pléne. Pred hlasovaním, ktoré je naplánované okolo 27. mája, sa však očakáva široká diskusia.

Opozícia má totiž k zmenám stále viacero výhrad. Martin Poliačik (SaS) avizoval, že v pléne chce cez pozmeňujúce zákony odstrániť tzv. volebné paradoxy. Podľa neho totiž existujú situácie, keď hlas pre stranu znamená stratu jej mandátu. Môže sa tiež stať, že hlasom pre stranu volič v konečnom dôsledku podporí inú. Ak Poliačikove úpravy neprejdú, je pripravený obrátiť sa na Ústavný súd SR. Gáborovi Gálovi (Most-Híd) sa zase nepáči, že predsedu a podpredsedu stálej volebnej komisie, ktorá má dohliadať na voľby a hospodárenie strán, bude voliť parlament.

Volebné zákony majú zjednotiť pravidlá pre všetky voľby. Majú zaviesť tiež finančné stropy pre kampane, volebné moratórium pre všetky voľby, ktoré v súčasnosti platí len pre niektoré. Rovnako sa má zakázať zverejňovanie predvolebných prieskumov, a to dva týždne pred voľbami. Tretie strany, napríklad mimovládne organizácie alebo aj jednotlivci, by podľa dohody ministra s opozíciou mohli viesť kampaň, ale napríklad budú musieť mať zriadený transparentný účet.

Novela ústavy od Smeru-SD a KDH má zase preniesť definíciu manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy zo zákona o rodine do Ústavy SR a zmeniť niektoré pravidlá v justícii. Pôvodne sa hovorilo o presunutí tohto bodu na jún, zatiaľ je však zaradený už na aktuálnej schôdzi.

Pri voľbe špeciálneho prokurátora, ktorá je naplánovaná na štvrtkový (15.5.) podvečer, si poslanci medzi kandidátmi vyberať nemôžu. Jediným uchádzačom je totiž súčasný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorému sa aktuálne funkčné obdobie končí 31. augusta.

O post šiesteho kandidáta na ústavného sudcu sa zase "pobije" trojica uchádzačov. Poslanci si môžu vybrať medzi vysokoškolským pedagógom Jánom Drgoncom, ktorého navrhol dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Jaroslav Ivor, advokátom Pavlom Malichom (navrhol ho predseda KDH Ján Figeľ) a predsedom senátu na Krajskom súde v Košiciach Jurajom Sopoligom (nominant prezidentky Združenia sudcov Slovenska Dany Bystrianskej).

Prvých piatich kandidátov zvolili poslanci ešte 3. apríla. Ich úlohou však bolo zvoliť šesť uchádzačov. Z nich si následne prezident SR vyberie trojicu, ktorá zasadne na 12 rokov na Ústavný súd SR a vymení Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta - funkčné obdobie sa  im končí 4. júla tohto roku.

Na programe 93-bodovej schôdze je tradične množstvo poslaneckých návrhov zákonov. Igor Matovič a Martin Fecko (obaja OĽaNO) chcú trestať firmy, ktoré nevyplácajú živnostníkom faktúry za ich vykonanú prácu. Trestno-právnu ochranu pre živnostníkov navrhujú v novele Trestného zákona. Poslanci hnutia NOVA Daniela Lipšica sa zase pokúšajú zmeniť súčasný pomerný systém voľby poslancov do NR SR na zmiešaný. Ľudia by tak mohli voliť jednu polovicu poslancov cez stranícke kandidátky ako doteraz (pomerný systém) a druhú väčšinovým systémom. Teda tak, že za každý volebný obvod bude zvolený jeden poslanec. V novele Ústavy navrhujú aj zrušenie minimálneho kvóra pre platnosť výsledkov referenda. Podľa súčasného zákona sú platné, ak sa na ľudovom hlasovaní zúčastní minimálne 50 percent oprávnených voličov. Po novom by rozhodovala nadpolovičná väčšina zúčastnených voličov.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu