Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gašparovič podpísal novelu zákona o pozemkových úpravách: Čakajú nás tieto zmeny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pravidlá pri jednoduchých pozemkových úpravách sa zmenia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o pozemkových úpravách z dielne rezortu pôdohospodárstva, ktorý už podpísal aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Novela sa zaoberá troma základnými situáciami, keď je potrebné usporiadať pozemky na menšom území, ako je príslušné katastrálne územie. V prvom rade sa pozmenia zákonné postupy pri jednoduchých pozemkových úpravách pre poľnohospodárske a lesné využitie pozemkov, keďže sa predpokladá, že po pozemkových úpravách sa vlastníctvo bude naďalej postupne meniť. Vlastníci sa môžu rozhodnúť o novom usporiadaní pozemkov napríklad skúpením pozemkov v jednej ucelenej časti územia jedným vlastníkom alebo viacerými vlastníkmi.

Druhou situáciou sú postupy pri jednoduchých pozemkových úpravách, ktoré sa robia z iných dôvodov, ako je hospodárenie na pôde. Podľa ministerstva ide najmä o riešenie scelenia pozemkov a vytvorenie ideálnych tvarov pozemkov určených napríklad na bytovú výstavbu či na rekreačné účely alebo na vytvorenie záhradkárskych osád.

Treťou skupinou sú jednoduché pozemkové úpravy v prípadoch investičnej výstavby, ktorá svojím zásahom do terajšieho usporiadania pozemkov spôsobí po jej výstavbe obmedzenie obhospodarovania týchto pozemkov. Podľa agrorezortu sa totiž napríklad výstavbou ciest, železníc alebo priemyselných parkov rozdeľujú pôvodné pozemky, čím sa zhoršuje ich obhospodarovanie, alebo sa zneprístupnia. cuviedlo ministerstvo v návrhu.

Poslanci pri hlasovaní o tomto zákone v parlamente neodsúhlasili pozmeňujúci návrh z dielne vládneho Smeru-SD, ktorý sa týkal pozemkov pod bývalým vojenským obvodom Javorina. Návrh si vyslúžil ostrú kritiku opozície. Najmä od poslanca Mosta-Híd Zsolta Simona, ktorý sám plénu predložil ďalší pozmeňujúci návrh. Ním sa ministerstvu obrany zabraňuje predávať pozemky ľudí v bývalom vojenskom obvode Javorina, kým sa neukončia reštitúcie. Tento pozmeňujúci návrh v pléne prešiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu