Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čarnogurský: Fico a Smer chcú ovládnuť súdnu moc

Ján Čarnogurský
Ján Čarnogurský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica a strana Smer-SD začali s prípravami na ovládnutie súdnej moci. Vo svojom vyhlásení to uviedol prezidentský kandidát Ján Čarnogurský, podľa ktorého je dôkazom tejto snahy Ficov návrh na oddelenie funkcií predsedu Súdnej rady SR a Najvyššieho súdu SR.

Čarnogurský v tejto súvislosti pripomína vyjadrenie súčasného predsedu NS SR Štefana Harabina, ktorý povedal, že je prívržencom talianskeho modelu, kde na čele súdnej rady stojí prezident. Ján Čarnogurský poukazuje pritom na to, že Harabin je podporovaný stranou Smer-SD. Expredseda KDH preto vníma premiérov návrh ako krok k reálnemu posilneniu prezidentských právomocí.

"Tak, aby sa bez Ficovej účasti nepohol na Slovensku ani lístok." Pripomenul taktiež, že na začiatku roka upozorňoval na to, že Robert Fico pracuje s teóriou, aby prezident mohol menovať predsedov a podpredsedov okresných súdov.

"Prostredníctvom vykonávacích predpisov a prostredníctvom jednoduchých zákonov, na ktoré nepotrebuje ústavnú väčšinu, plánuje Fico nastaviť kompetencie hlavy štátu tak, že okrem vplyvu nad zákonodarnou a výkonnou mocou získa moc aj nad justíciou a nad sudcami," zdôraznil Čarnogurský.

Podľa Čarnogurského je Ficovým cieľom ovládnutie štátu a všetkých jeho mocenských zložiek. "Tento stav Slovensku reálne hrozí, ak Robert Fico vyhrá prezidentské voľby," uviedol premiérov protikandidát v súboji o prezidentský post.

Strana Smer-SD na vyjadrenia Jána Čarnogurského nereagovala.

Oficiálnymi kandidátmi na post prezidenta SR sú okrem Čarnogurského a Fica aj manažér a filantrop Andrej Kiska, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO. Poslanec NR SR za SaS Peter Osuský sa 29. januára svojej kandidatúry vzdal.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu