Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Srbsko bude potrebovať na členstvo v EÚ najmenej osem rokov, tvrdí Eduard Kukan

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Srbsko bude na členstvo v EÚ potrebovať najmenej osem rokov. Podľa spravodajského servera Novosti.rs to v utorok povedal slovenský diplomat Eduard Kukan, predseda delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy so Srbskom, Čiernou Horou, Bosnou a Hercegovinou a Albánskom.

"Do Európy sa nedostanete pred rokom 2022. Musíte analyzovať, ktoré sú vaše záujmy a bojovať za ne," spresnil Kukan.

Niektorí srbskí politici sú podľa neho plní entuziazmu, keď je reč o rýchlosti, akou sa krajina môže približovať smerom k EÚ. "To je pekné, ale treba byť pritom veľmi reálny. K členstvu budete, podľa mojich odhadov, potrebovať najmenej osem rokov," upozornil Kukan.

Novosti pripomínajú, že srbská vláda dúfa v členstvo krajiny v únii už v roku 2018. "Zázraky sa niekedy dejú, ale nie vždy. Treba prejsť cez všetkých 35 kapitol. To je veľmi pomalý administratívny proces. Iba skríning bude trvať do jari budúceho roka," konštatoval slovenský diplomat.

Srbsko tento rok čakajú predčasné parlamentné voľby. Na otázku, či môžu spomaliť cestu krajiny do EÚ, Kukan odpovedal: "Voľby sú vnútornou záležitosťou Srbska a hlavné úsilie je potrebné vynaložiť na pokračovanie úspešného procesu európskej integrácie. Je dôležité, aby vnútropolitická situácia nevplývala negatívne na dobré výsledky, ktoré táto vláda dosiahla na ceste k EÚ. Všetko, čo povedali, aj skutočne spravili."

"Veľmi pozorne musíte analyzovať, čo sú vaše záujmy a bojovať za ne. Ak sa domnievate, že máte pravdu, nie je nevyhnutné, aby ste prijali všetko, čo vám ponúknu na rokovaniach. Musíte brániť svoju krajinu, ekonomiku, dopravu, životné prostredie, záujmy vášho národa. Preto je veľmi dôležité mať silný vyjednávací tím a byť si vedomý toho, čo je vaším cieľom," uviedol Kukan.

Zároveň pripomenul, že Srbsko musí rokovania vnímať ako dialóg dvoch rovnocenných partnerov. "Musíte si uvedomiť, že budete rokovať o otázkach, ktoré budú mať veľmi silný vplyv na každodenný život vašich občanov. Hovorím to so skúsenosťami ministra zahraničných vecí Slovenska, ktoré prešlo cez celý tento proces," uzavrel slovenský diplomat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu