Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lajčák: Musíme sa viac sústrediť na vzdelávanie a výchovu k ľudským právam

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRATISLAVA – Jedným zo záverov Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v SR bude, že na Slovensku sa treba sústrediť na vzdelávanie a výchovu k ľudským právam. Na dnešnom stretnutí so zástupcami mimovládnych neziskových organizácií (MVO) to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s tým, že stratégia je jeho absolútnou prioritou pre prvý polrok tohto roka.

Ako uviedol minister, dokument má povedať, kde sa Slovensko nachádza vo vzťahu k medzinárodným záväzkom, či už záväzným alebo dobrovoľným, ku ktorým sa prihlásilo. "Už tá doterajšia debata ukázala jednu vec. A síce, že je pomerne veľká priepasť medzi tým, že Slovensko je účastníkom celého radu medzinárodných konvencií, ale je veľmi malé povedomie o tom, málo sa o tom vie, málo sa o tom hovorí, prakticky absentuje vzdelávanie k ľudským právam," uviedol šéf rezortu diplomacie.

Stratégia by podľa Lajčákových slov mala byť ukončená v júni tohto roka. "Chcem apelovať na všetky mimovládne organizácie, ktoré sa týmto témam venujú, aby pomohli usmerňovať debatu, aby sme sa nevrátili na takú vulgárnu rovinu plnú osobných útokov, v ktorých sme sa ocitli, lebo jednoducho tie témy si to nezaslúžia a tu práve vidím úlohu mimovládnych organizácií ako veľmi dôležitú," doplnil Lajčák.

Šéf rezortu v rámci stretnutia ocenil spoluprácu s MVO. Tá bola podľa jeho slov korektná a prospešná. Tento rok je podľa ministra rokom výziev, nakoľko je to rok viacerých významných výročí a rokom troch volieb. "Chcem vyjadriť svoju nádej a presvedčenie, že budeme veľmi úspešne komunikovať a budeme pomáhať, aby debata o týchto témach bola naozaj kultivovaná, európska a demokratická," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu