Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dzurinda: MZV vo vyjadreniach k Ukrajine rozpačité

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Exminister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) s rozpakmi vníma postoje vládnych predstaviteľov k dianiu na Ukrajine. Ako povedal v rozhovore, ich vyjadrenia prišli neskoro.

„Ministerstvo zahraničných vecí až pod tlakom si plní povinnú jazdu takým trošku vajataným spôsobom. Tu sa prejavujú slabosti doktríny, že zahraničnú politiku robia na všetky štyri svetové strany. Áno, treba ju robiť na všetky štyri svetové strany, ale dôraz musí byť rôzny a priority by mali byť jasné. Táto vláda ich nemá,“ zdôraznil.

Dzurinda vníma vývoj na Ukrajine ako trošku riskantný, ale aj ako nesmierne nádejný. „Riskantný je preto, lebo človek nevie, či to nezneužijú povedzme nejakí provokatéri, alebo či niekomu ľudovo povedané nerupnú nervy,“ povedal. Za riskantný považuje vývoj aj preto, lebo videl, ako mlátili pokojnú demonštráciu policajti.

„Ale predovšetkým to vnímam ako vývoj nesmierne nádejný. Nádejný preto, lebo stále väčšia časť obyvateľov si uvedomuje, že hoci zrejme EÚ nie je raj na zemi, tak je to predsa len najlepšia alternatíva, v ktorej by sa Ukrajina mohla rozvíjať,“ konštatoval. Vývoj vníma ako nádejný aj preto, lebo to prispieva k zomknutiu a zjednocovaniu politického spektra.

„Zblížil som sa s jedným z politickým lídrov, ktorému osobne veľmi dôverujem, s Vitalijom Kličkom. Až by som to povedal, že sa v ňom vidím. Pre mňa je Ukrajina príbeh déja vu, je to Slovensko pred 18-17-16 rokmi. No a ak je pre mňa Ukrajina príbehom déja vu, tak Kličko dvojnásobne. On je mohutnejší omnoho ako som ja, ale veľmi mi pripomína moje pôsobenie v druhej polovici 90-tych rokov, keď sa ukazovalo, že bude treba veľa odvahy, veľa odvahy a veľa statočnosti postaviť sa režimu Vladimíra Mečiara,“ vyhlásil Dzurinda.

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev v nedeľu opäť zaplavilo množstvo demonštrantov protestujúcich za priblíženie k Európskej únii a proti prezidentovi Janukovyčovi. Odhady o ich počte sa však rôznia. Zatiaľ čo niektoré miestne médiá vrátane opozičných politikov hovoria až o miliónovom dave, agentúra AFP uvádza ich počet na Námestí nezávislosti približne 200-tisíc. Demonštranti požadujú okamžité odstúpenie Janukovyča, v čom ich podporila aj uväznená expremiérka Julija Tymošenková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu