Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Osuský chce zrušiť amnestie, individuálne milosti mieni ponechať

Peter Osuský
Peter Osuský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezidentské amnestie nemajú v demokratickom štáte miesto. Tvrdí to poslanec SaS a prezidentský kandidát Peter Osuský, ktorý preto navrhuje zrušiť túto prezidentskú kompetenciu. Hlave štátu chce ponechať možnosť udeľovať individuálne milosti.

O zmeny sa pokúsi novelizáciou ústavného zákona. Na prijatie novely však potrebuje aj hlasy Smeru-SD. O podpore nerokoval, v parlamente chce otvoriť diskusiu o nepotrebnosti plošných amnestií v našom štáte.

"Domnievam sa, že keď naša ústava nebude obsahovať toto prezidentské právo, nebude tým poškodený ani prezident, ani občania," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Plošné amnestie majú podľa neho miesto v krajinách, kde vládne diktátorský režim a kde sa za mreže dostávajú politickí väzni. Osuský verí, že na Slovensko sa takýto režim už nevráti. Amnestie považuje za monarchistický prežitok, ktorý v demokracii netreba. Tvrdí, že keby bol prezidentom, právo udeľovať amnestie by nikdy nevyužil.

Iný pohľad má na individuálne milosti, ktoré navrhuje prezidentovi ponechať. "Viem si predstaviť, že manželka dlhé roky týraná opitým manželom, pri útoku manžela môže brániac sa do neho sotiť. A viem si predstaviť i pád na hranu stola, či kachieľ v kuchyni, pri ktorom dôjde k úmrtiu človeka. Isteže by išlo o zabitie, ale je absolútne pravdepodobné, že po preskúmaní faktov by som sa rozhodol vrátiť matku deťom a nenechať ju roky vo väzení," zdôvodnil, prečo má podľa neho individuálna milosť opodstatnenie.

Na prijatie novely ústavného zákona je potrebných minimálne 90 poslaneckých hlasov. Opozícia ich nemá, potrebuje teda aj podporu Smeru-SD. Osuský s vládnou stranou nerokoval. Nevidí v tom totiž zmysel. Poukázal na minulé skúsenosti, pri ktorých mu člen vlády pred parlamentom prisľúbil prijatie niektorých návrhov, k čomu ale napokon nedošlo.

"Skúsenosť ma učí, že keby som diskutoval akokoľvek, ak neplatí slovo ministra vnútra verejne pred snemovňou dané a v záznamoch zachytené, tak nestojí za to strácať čas a páliť kyslík na dohovory, ktoré nebudú platiť," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu