Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Niektorí vysielatelia majú získať výnimku z povinného používania slovenčiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA- Niektorí súkromní vysielatelia by mali byť od budúceho roka oslobodení od povinného používania slovenského jazyka vo svojich programoch. Počíta s tým návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý na úvod piateho rokovacieho dňa 25. schôdze NR SR predstavil minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

Táto výnimka sa má vzťahovať na vysielateľov, ktorí majú licenciu na vysielanie v jednom alebo viacerých úradných jazykoch EÚ. Programy by tak nemuseli prekladať do slovenčiny.

Ministerstvo kultúry tým reaguje na pripomienky Európskej komisie (EK), ktorá upozorňuje na to, že Zmluva o fungovaní EÚ garantuje slobodu neobmedzeného poskytovania služieb pre príslušníkov členských krajín, ktorí sa usadili na území iného štátu 28-členného zoskupenia. Novelou sa chce Slovensko vyhnúť možnému začatiu konania zo strany EK pre porušenie práva únie.

Rovnako by po novom malo byť možné vysielať napríklad reklamu, čo v súčasnosti nie je možné, v inom jazyku, ako je slovenčina. Avšak musí sa zabezpečiť jej verzia v štátnom jazyku, a to buď titulkovaním, alebo odvysielaním slovenskej jazykovej mutácie.

Poslanci budú následne rokovať o novele zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorý by mal od budúceho roka finančne podporovať aj realizáciu filmových projektov. Než ich zafinancuje, mali by prejsť kultúrnym testom. Rezort kultúry chce právnou normou prilákať na Slovensko aj veľké zahraničné filmové produkcie a pomôcť vzniku nových pracovných miest. Fond by mal podporovať hrané, dokumentárne, animované diela, ako aj tie, ktoré sú určené pre televízne vysielanie v rozsahu najmenej 70 minút. Financie by mal dať fond aj na seriály s minimálnym 40-minútovým rozsahom jednej časti.

Členovia snemovne by sa mali následne vrátiť k nedokončenej diskusii o novele zákona o obnoviteľných zdrojoch energie (OZE), ktorú pripravil rezort hospodárstva pod vedením Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD). Novelu opozícia už dlhšie kritizuje. Je podľa nej netransparentná a neštandardná. Vláda mohla podľa opozičných poslancov zvoliť transparentnejší spôsob, ako udržať U.S. Steel na Slovensku. Novelu tohto zákona sa totiž vládny kabinet zaviazal prijať v memorande, ktoré podpísal s košickými oceliarňami po tom, čo firma hrozila odchodom zo Slovenska.

Podľa predkladateľa návrhu, rezortu hospodárstva, má však po prijatí novely fungovať efektívnejšie podpora elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby. V zákone sa má okrem iného zmeniť podmienka, pri ktorej bude možné podporiť iba zariadenie s výkonom nad 125 megawattov (MW).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu