Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci rozhodnú o novele o verejnom obstarávaní v utorok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR rozhodne o veľkej novele zákona o verejnom obstarávaní až v utorok 19. marca o 11.00 h. Diskusia k nej sa už síce skončila, k rozsiahlej právnej norme je však veľké množstvo pozmeňujúcich návrhov, a tak predkladateľ zákona minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) požiadal o odklad hlasovania. Plénum mu vyhovelo.

Novela má od júla zmeniť pravidlá verejného obstarávania. Právna norma prináša viacero dôležitých zmien. Zásadnú, ktorá podľa ministerstva vnútra zvýši transparentnosť, by malo priniesť zriadenie elektronického trhoviska pre obstarávanie bežných tovarov, služieb a stavebných prác pri tzv. podlimitných zákazkách.

"Pôjde o elektronický nákupný systém, ktorý by mal umožniť realizovať nákup bežných komodít už v priebehu troch pracovných dní a mal by jednak uľahčiť a zrýchliť nákup, zároveň však umožniť všetkým sledovať, čo a za koľko štát nakupuje," tvrdí rezort vnútra.

Opozícia veľký rozsah pozmeňujúcich návrhov kritizovala a novelu označila za chaotickú. Nepáči sa jej ani centralizácia verejného obstarávania. KDH novelu navrhlo vrátiť na prepracovanie. Nové pravidlá navyše podľa hnutia nebudú slúžiť verejnému záujmu a neprispejú k transparentnosti verejných obstarávaní.

Kriticky vidí legislatívny proces aj predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. "Ja sa venujem verejnému obstarávaniu roky, venujem sa tomuto návrhu zákona od začiatku pripomienkového konania a netrúfam si povedať, že vieme presne, čo v zákone je," povedala. Zároveň je presvedčená, že v novele sú dobré veci, ktoré zrýchlia verejné obstarávanie, ale určite aj zlé. "Pretože znižuje priestor pre súťaž vo verejných obstarávaniach," vysvetlila. Isté je podľa nej aj to, že sa posilňuje pozícia ministra Kaliňáka vo vláde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu