Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Glváč: V tajných službách MO bolo neefektívne využitých asi milión eur

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vojenské obranné spravodajstvo a Vojenská spravodajská služba boli v roku 2011 vedené skôr nekoncepčne, čoho výsledkom boli ekonomické problémy, stanovenie si nízkych cieľov, nedostatočné plnenie úloh, duplicitné úkony či zlé personálne vedenie. Novinárom to dnes povedal minister obrany Martin Glváč (Smer-SD), ktorý poslancom NR SR v rámci tajného rokovania predniesol správu o plnení úloh vojenského spravodajstva za minulý rok.

Podľa jeho slov bolo neefektívne využitých v rámci služieb asi do milióna eur. "No boli tam aj iné veci, ďalšie peniaze stojí nekoncepčnosť," vysvetlil minister s tým, že vzhľadom na neverejnosť správy konkrétnejší byť nemôže. Zároveň doplnil, že nemá problém s tým, aby aspoň časť správy mohla vidieť aj verejnosť. Podľa súčasného právneho stavu to možné nie je. "Viem si predstaviť, že by neutrpela bezpečnosť štátu, keby sme ju nejakým spôsobom zverejňovali," vyhlásil.

Glváč zopakoval, že rok 2011 bol pre vojenské tajné služby asi najhorší v ich histórii, čoho dôvodom bola najmä kauza odpočúvania viacerých novinárov za ministra Ľubomíra Galka (SaS). O kauze sa však dnes v pléne podľa Glváča vôbec nediskutovalo. "Zvyk je taký, že sa to preberá v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu vojenského spravodajstva," vysvetlil.

Na margo pripravovaného nového spravodajského zákona, ktorý sa dotkne vojenských tajných služieb aj SIS, minister poznamenal, že na 90 percent je už hotové jeho paragrafové znenie a jeho základné prvky boli na rokovaní spomínaného výboru už predstavené. "Zákon by nemal byť politický a mal by byť nástrojom pre opozíciu," avizoval. Glváč uznal, že najsledovanejšou pasážou je posilnenie kontroly. Či budú môcť poslanci vstupovať do živých spisov, zatiaľ jasné nie je. "Ak by to nenarušilo vyšetrovanie, tak v návrhu by niečo podobné asi bolo," podotkol s tým, že cieľom zákona je zväčšenie kontroly a o nástrojoch prebieha diskusia.

Galko na margo údajne neefektívne vynaložených peňazí povedal, že o tom v správe hovorí jediná veta. "Tá veta je pomaly na právnika, akurát, že ju napísali tak, aby som nikoho nemohol zažalovať. Hovorí sa v nej, že bolo niečo nakúpené v čase, keď už som nebol v rezorte, no údajne som na to dal ústny súhlas ešte v čase, keď som tam ešte bol. Na tej zmluve vôbec nie je môj podpis, dátum je z času, keď som tam už nebol a tí ľudia, ktorí zmluvu podpísali a využili, že tam už nie som a bola tam už Radičová, povedali, že sme sa o tom rozprávali a ja som s tým súhlasil. To je brutálne, to je na právnika," vysvetlil Galko.

Pre túto jednu vetu je pripravený správu o vojenskom spravodajstve nepodporiť. "Zúfalo hľadajú niečo, čím by ma mohli 'znedôveryhodniť', no nič také neexistuje," zdôraznil Galko s tým, že na uvedenú vetu chcel zareagovať v rozprave, no nebolo mu umožnené vystúpiť z dôvodu, že ide o tajné rokovanie. Na margo údajne nízkych cieľov podotkol, že jeho prioritou bol boj proti korupcii v prostredí ministerstva obrany, čo on za nízky cieľ nepovažuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu