Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Galko: Ambície Glváča sú väčšie ako jeho rozpočet

Martin Glváč
Martin Glváč

BRATISLAVA - Ambícia ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) udržať viaceré súčasné spôsobilosti armády si vyžaduje viac financií, ako rezort dostal vo vládnom návrhu rozpočtu. Konštatuje to bývalý šéf rezortu obrany Ľubomír Galko (SaS).

Vláda predpokladá, že by ministerstvo obrany malo v roku 2013 hospodáriť s rozpočtom zhruba 748,5 milióna eur, čo je takmer o 50 miliónov menej, ako v tomto roku.

"Ten návrh je pre ministerstvo obrany v dlhodobom horizonte likvidačný. Postupne sa bude predlžovať agónia, až dôjde k likvidácii jednej spôsobilosti za druhou. Minister nedávno deklaroval, že chce prepustiť iba 79 civilov, zachovať tankové vojsko, protivzdušnú obranu S-300, vrtuľníkové krídlo v Prešove... S takýmto rozpočtom sa dá prežiť, ale iba tak, že presúvate peniaze z jednej spôsobilosti na druhú. To znamená, že on bude peniaze niekomu brať a dávať ich na to, čo bude prioritné," komentoval Galko. Podľa jeho slov reálne hrozí, že v dlhodobom horizonte slovenská armáda "kľakne".

Súčasnému ministrovi tiež vyčíta, že nedokázal presvedčiť vládu, aby dodržala prísľub predchádzajúceho kabinetu o stabilizácii rozpočtu rezortu obrany na úrovni 1,1 percenta HDP. Schválený návrh hovorí o úrovni zhruba jedno percento HDP. Podľa podpredsedu liberálov by však Glváč mal naďalej presviedčať rezort financií, aby presunul "skryté rezervy" v iných ministerstvách na obranu. "Ja už tam teraz vidím niektoré poskrývané rezervy rezortov, kde sa tvrdí, že sa idú robiť veci, ktoré sa už robili v minulosti," poukázal.

Exminister pritom tvrdí, že zastaviť klesajúci trend a zastabilizovať rozpočet obrany je dôležité aj pre plánovanie Ozbrojených síl SR. "Keby rezort vedel, že bude mať stále povedzme 1,1 percenta HDP, tak potom by sa na to aj vedeli nastaviť. Ale tým, že sa im rozpočet opäť znížil, tak ozbrojené sily nie sú schopné pripraviť komplexnú modernizáciu," podotkol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu