Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík: Ak je Fico štátnik, pochopí, že treba hájiť záujmy SR a nie byť za pekného

Robert Fico a Richard Sulík
Robert Fico a Richard Sulík

BRATISLAVA - Ak je premiér Robert Fico (Smer-SD) aspoň trochu štátnik, pochopí, že v súčasnosti je dôležité obhajovať v prvom rade záujmy Slovenska a nie byť za pekného v Bruseli. Povedal to dnes v parlamente šéf SaS Richard Sulík pred rokovaním, na ktorom chce opozícia požiadať predsedu vlády o odloženie hlasovania o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS). O odsunutie žiadala opozícia v stredu (13.6.) aj šéfa parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), nepochodila však.

Pre Sulíka je odloženie hlasovania najdôležitejší bod. "Lebo tá zmluva je aktuálna a môže dostať Slovensko do mimoriadne nepríjemnej situácie a skutočne nás vo veľkom rozsahu zadlží. Toto je bod, na ktorom mne záleží úplne najviac," povedal s tým, že o mesiac či dva sa možno situácia v eurozóne tak vykryštalizuje, že Slovensko nebude musieť žiadnu zmluvu schvaľovať. Líder Mostu-Híd Béla Bugár je tiež za odloženie hlasovania. Treba podľa neho počkať na to, ako bude o trvalom eurovale hlasovať nemecký parlament.

Fico pozval na dnešné rokovanie predsedov všetkých parlamentných strán nielen kvôli eurovalu, ale aj kvôli návrhom konsolidačných opatrení. Opozícia mieni predstaviť svoje pohľady na zámery vládneho Smeru-SD, ale aj vlastné návrhy. Podľa Bugára sú návrhy Smeru-SD "nebezpečná cesta". Líder Mostu-Híd nechcel pred rokovaním špekulovať o tom, ako stretnutie dopadne. Poznamenal však, že "ak rokovanie bude také, že si nás len vypočuje a aj tak si bude robiť, čo chce, tak nemá potom význam rokovať".

Trvalý euroval patrí do druhej vlny balíka opatrení, ktorých cieľom je poskytnúť pomoc členskému štátu eurozóny v ťažkej finančnej situácii, a tým udržať finančnú stabilitu zoskupenia ako takého. Mechanizmus bude mať formu medzivládnej organizácie založenej členskými krajinami eurozóny. Nahradí Európsky fond finančnej stability (EFSF), ktorý bol koncipovaný len ako dočasné riešenie finančnej krízy.

Na rozdiel od dočasného eurovalu, ktorý funguje len na báze záruk za dlhopisy emitované EFSF, sa do jeho trvalého nástupcu bude prispievať priamo, upisovaním akcií na základnom imaní spoločnosti v sume 700 miliárd eur. Z toho v hotovosti členovia splatia 80 miliárd eur, zvyšných 620 miliárd eur budú tvoriť záruky vo forme akcií splatných na vyzvanie. Hotovostný vklad Slovenskej republiky do EMS bude predstavovať 659,2 milióna eur. Celková hodnota akcií upísaných SR bude 5,768 miliardy eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu