Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čaplovič: Viaceré odborné školy by sa mali zmeniť na firemné

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič chce intenzívnejšie prepojiť odborné vzdelávanie s pracovným trhom. Verí, že ak sa školy prispôsobia potrebám zamestnávateľov, klesne vysoká nezamestnanosť absolventov, ktorú nám vyčíta Brusel. So zamestnávateľskými zväzmi a domácimi i zahraničnými firmami chce dohodnúť stratégiu.

"Teoretickú prípravu odborného školstva bude zabezpečovať štát a praktickú výchovu odborného školstva bude zabezpečovať budúci odberateľ absolventov týchto škôl, teda firmy," ozrejmil svoje predstavy Čaplovič.

Viaceré odborné školy by sa tak mali zmeniť na firemné. Štát už má skúsenosti z pilotných projektov napríklad z Podbrezovej, kde funguje škola pod patronátom Železiarní Podbrezová či Košíc-Šace, kde stredná odborná škola vychováva odborníkov pre U. S. Steel Košice. Tento týždeň sa na firemnú školu zmení aj priemyslovka v Novom Meste nad Váhom, patronát by nad ňou mala prevziať firma UMC Nové Mesto nad Váhom. "Pripravuje sa aj nový projekt, už som sa stretol so zástupcami Volkswagenu s cieľom vytvoriť takúto firemnú školu v Bratislave. Hovorí sa o tom, že by mali záujem o takúto školu aj v Samsungu," naznačil Čaplovič. Revitalizovať odborné školstvo plánuje aj vo vzťahu k malým a stredným podnikateľom. Ako dodal, bude si to však vyžadovať nové podmienky, ktoré umožnia priamu podporu ľudských zdrojov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu