Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Plány znižovania emisií nepostačujú na dosiahnutie cieľov z Paríža: Strašidelné prognózy!

(Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Súčasné úsilie medzinárodného spoločenstva o zníženie emisií skleníkových plynov zďaleka nepostačuje na splnenie cieľov z Parížskej dohody, ukazujú údaje, ktoré zverejnila OSN pred klimatickou konferenciou COP26 v Glasgowe.

Program OSN pre životné prostredie (UNEP) v utorkovej správe poukázal na rozdiel medzi národnými cieľmi a krokmi potrebnými na obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie, informovala agentúra DPA. Prísľuby jednotlivých krajín povedú podľa tejto správy k zníženiu emisií o ďalších 7,5 percenta do roku 2030. Na dosiahnutie cieľa 1,5 percenta by však bolo dovtedy potrebné obmedziť emisie o 55 percent, pričom udržať nárast teplôt na úrovni dvoch percent by si vyžiadalo zníženie emisií o 30 percent.

Podľa údajov OSN sa v prípade splnenia súčasných národných plánov globálna priemerná teplota do konca tohto storočia zvýši o 2,7 stupňa Celzia, čo bude mať pre svet ďalekosiahle následky. Záväzok tzv. klimatickej neutrality zo strany viacerých veľkých krajín by stále mohol zabrániť takémuto scenáru, píše sa v správe UNEP s tým, že úplná realizácia takýchto záväzkov by mohla obmedziť globálne oteplenie na 0,5 stupňa Celzia.

Správa však zároveň upozorňuje, že niektoré záväzky rôznych členov medzinárodného spoločenstva sú neurčité a potrebujú spresniť. "Klimatická zmena už nie je problémom budúcnosti. Je to problém súčasnosti," uviedla výkonná riaditeľka UNEP Inger Andersenová. "Hodiny hlasno tikajú," dodala.

Viac o téme: New YorkOSNParížska dohodaCOP26Zníženie emisií skleníkových plynov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu