Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Gabčíkove nasadili čerpadlá, až 25 kubíkov vody za minútu

Pohľad na rozvodnenú rieku Dunaj z Vodného diela Gabčíkovo.
Pohľad na rozvodnenú rieku Dunaj z Vodného diela Gabčíkovo. (Zdroj: SITA)

GABČÍKOVO – Zo zaplavenej lokality obce Gabčíkovo začali dnes popoludní prečerpávať podzemnú vodu.

"Voda sa odčerpáva veľkokapacitnými čerpadlami z rekreačnej oblasti Dekáň, kde sú aj desiatky rodinných domov. Nasadili sme 20 čerpadiel. Za minútu pretečie do odpadového kanála 25 kubíkov vody," povedal zástupca starostu obce Gabčíkovo Arpád Mészáros s tým, že prečerpávať by sa malo minimálne 24 hodín. "Z toho dôvodu príjazdová cesta k starému korytu Dunaja, od Vodného diela Gabčíkovo, ostáva uzavretá," dodal.

Obec si vyžiadala odborné stanovisko statika, ktorý zisťuje stav obydlí v zaplavenej oblasti. Podľa Mészárosa okrem domu, ktorého múr spadol v pondelok (10.6.), iné budovy, viaceré aj z hlinených tvárnic, nie sú poškodené. Pripomenul, že tieto domy už niekoľko dní stoja vo vode a stále v nich bývajú ľudia. 

Otvorená ostáva otázka, či problémy s podzemnou vodou spôsobili obyvatelia lokality výkopom studní a budovaním jazierok. "Kým vodu neodčerpáme, nemôžeme sa k tomu vyjadriť. Po revízii okolia budeme múdrejší. Bežné priesaky boli aj v minulosti," vysvetlil Mészáros. Priznal, že až takú vážnu situáciu, aká je teraz, v prechádzajúcich desaťročiach nezaznamenali.

Obecný úrad v Gabčíkove už pripravuje aj postreky proti komárom. "Zabezpečili sme postrekovacie mechanizmy a materiál. Bude to len lokálne ničenie hmyzu, na letecký postrek nemáme finančné prostriedky," uzavrel Mészáros.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu