Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza zastreleného starčeka pokračuje: Prípad sa vracia na prvostupňový súd

Obžalovaný Gejza K. (68) na hlavnom pojednávaní na pôde Okresného súdu Bratislava IV.
Obžalovaný Gejza K. (68) na hlavnom pojednávaní na pôde Okresného súdu Bratislava IV. (Zdroj: reprofoto - TASR/Ivan Kríž)

BRATISLAVA - Prípad dôchodcu Gejzu K., ktorého na začiatku tohto roka Okresný súd (OS) Bratislava IV oslobodil spod obžaloby z minuloročnej vraždy jeho priateľa, rovnako dôchodcu Milana I., sa vracia naspäť na prvostupňový súd.

"Krajský súd (KS) v Bratislave 28. novembra na neverejnom zasadnutí senátu rozhodol tak, že napadnutý rozsudok OS Bratislava IV zrušil v celom rozsahu a vec vrátil súdu prvého stupňa na ďalšie konanie a rozhodnutie," povedal hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Odvolaciemu súdu bola trestná vec predložená na konci apríla a spis v prípade bol značne rozsiahly.

Gejzu K., obžalovaného z vraždy 75-ročného starčeka, 23. januára senát OS Bratislava IV spod obžaloby oslobodil. Verdikt nebol právoplatný, priamo v súdnej sieni sa voči nemu odvolal prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave. Obžalovaného následne prepustili z väzby na slobodu. Tragická udalosť sa stala v januári minulého roka v jednom z bytových domov v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, kde Gejza K. mal svoju obeť viackrát zasiahnuť strelami z pištole, ktorú mal v legálnej držbe.

Počas celého dokazovania obžalovaný nerozporoval, že strieľal. Nebolo však preukázané, že by si zbraň zobral, aby spáchal úmyselný a závažný trestný čin vraždy. Incidentu predchádzala oslava, na ktorej sa zúčastnili obžalovaný aj poškodený, i ďalšia osoba, ktorí popíjali. Obžalovaný sa mohol cítiť ohrozený zo strany poškodeného. Obaja mali síce v minulosti spory, ale tie urovnali a naďalej sa stretávali a boli priateľmi. Súd teda kvalifikoval čin nie ako vraždu, ale ako nutnú obranu.

Obžalovaný bol v stave rozrušenia, teda sa mohol domnievať, že je ohrozený. Bol totiž v tme (na schodoch bytovky) a bolo preukázané, že naňho spredu zaútočila iná osoba a on potom spadol na schody. Až potom Gejza K. začal strieľať, a to najprv do stropu. V zdôvodnení verdiktu to uviedla predsedníčka senátu OS Bratislava IV. "Žiaden úmysel spôsobiť smrť pána Milana I. som nemal a ani som nemal úmysel ublížiť mu na zdraví. Bola tma a ja som nevedel, kto na mňa zaútočil," povedal v septembri minulého roka obžalovaný Gejza K., ktorý odmietol uzatvoriť dohodu o vine a treste.

Polícia obvinila koncom januára 2018 68-ročného Gejzu K., ktorý mal 25. januára 2018 spáchať približne o 22.00 h vraždu v jednom z bytových domov na Ulici Milana Marečka v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Zastrelený bol v čase incidentu v štádiu miernej opitosti, k čomu dospela pitva a znalci. V inkriminovaný večer popíjal aj obžalovaný.

Viac o téme: StreľbaDôchodcaZastrelenieSúd Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu