Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odchádzajúci šéf tímu Gorila prehovoril o vyšetrovaní! Kočnerova nahrávka je pravá, potvrdila aktérov

Kauza Gorila Zobraziť galériu (2)
Kauza Gorila

BRATISLAVA - Nahrávka Mariana Kočnera je pravá, vyšetrovanie musí pokračovať. V rozhovore pre DenníkN a SME to uviedol odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica. Tesne pred odchodom z polície zabezpečil posudok nahrávky, ktorá sa našla u Kočnera.

Výsledok je maximálna možná zhoda s hlasmi, ktoré dali policajti preveriť. "Zistili sme, že sa tam isté osoby rozprávajú o korupcii a mohlo by to súvisieť s našou trestnou vecou. Nechcem to nazývať Gorila, pretože potom mi špeciálny prokurátor Kováčik napíše, aby som to poslal naspäť tajnej službe, ak som si istý, že je to ten materiál," povedal v rozhovore pre DenníkN Lukáš Kyselica. 

Škandalózna nahrávka z kauzy GORILA: Hlavní aktéri mimo SDKÚ a ANO, spomína sa aj vražda Duckého

Podľa jeho slov ide o prvý zvukový záznam, ktorý môže súvisieť s kauzou Gorila. Na nahrávke sa majú nachádzať pasáže, ktoré sú známe z prepisu zverejneného na internete, ale aj nové rozhovory, ktoré neboli doteraz verejnosti známe. Zaujímavosťou je aj to, že USB kľúč, na ktorom sa nahrávka nachádzala, nebol v trezore Mariana Kočnera, ale voľne položený mimo neho. 

"Tiež ma to zaujíma, prečo to tam bolo a prečo to nebolo v trezore, keď v dome bol zabezpečený trezor," povedal Kyselica. Nie je vylúčené ani to, že nahrávku tam mohol nechať Peter Tóth, keď mu Kočner ešte dôveroval. Tóth k tejto téme aj vypovedal a poskytol vysvetlenie, ktoré sa podľa kyselicu ďalej preveruje. 

Haščáka ešte nevypočuli

Jeden z hlasov na nahrávkach má patriť aj šéfovi finančnej skupiny Penta Jaroslavovi Haščákovi, ale napríklad aj expremiérovi Robertovi Ficovi, ktorý hovorí o tom, ako zohnal peniaze pre svoju stranu "vlastnou hlavou". Fico popieral, že by v byte na Vazovovej bol a že tam pil jeho obľúbený sladký nápoj. Obvinenie Haščákovi zatiaľ vznesené nebolo.

"Len tento týždeň som dostal výsledky znaleckého skúmania, preto je o tomto debatovať ešte predčasné. Momentálne sa vykonávajú doslovné prepisy týchto nahrávok. Ale môj názor je, že dôkazná situácia sa výrazne posunula," povedal Kyselica s tým, že zaistili desiatky hodín nahrávky.

Kauza Gorila

Podľa spisu sa v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave stretával šéf Penty Jaroslav Haščák s vtedajším ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom, členkou Výkonného výboru Fondu národného majetku Annou Bubeníkovou, ale aj s tajomníkom Roberta Fica Františkom Határom, či so samotným Robertom Ficom.

Zverejnenie spisu vyvolalo na verejnosti pobúrenie, prvý krát od éry Vladimíra Mečiara vyšli ľudia do ulíc na masovej škále. Gorila mala zásadný vplyv na výsledok volieb. Keďže sa týkala obdobia druhej vlády Mikluláša Dzurindu, voliči odmietli pravicové strany a výsledkom predčansných volieb bola vláda Smeru.

Fico môže pokojne spávať, hovorí Pellegrini

Predseda strany Smer-SD Robert Fico môže pre kauzu Gorila pokojne spávať. Báť by sa mali iní. Uviedol to dnes po rokovaní vlády SR jej predseda Peter Pellegrini.

„Báť by sa mali iní. Zaujímalo by ma, ako sa dnes ráno zobudili Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš, Jirko Malchárek či Anna Bubeníková, ktorí v tej kauze figurujú oveľa viac ako pán Fico. Budem rád čítať reakcie týchto ľudí. Ak sa tieto informácie potvrdia, musia títo menovaní odísť z verejného života a hanbiť sa. Možno pôjdu aj do basy,“ povedal Pellegrini.

Penta s políciou spolupracuje

Penta a Jaroslav Haščák celých sedem rokov spolupracujú pri vyšetrovaní a poskytujú plnú súčinnosť. Pre agentúru SITA týmito slovami reagoval hovorca investičnej skupiny Gabriel Tóth na vyjadrenia odchádzajúceho vyšetrovateľa tímu Gorila Lukáša Kyselicu.

„Očakávame, že vyšetrovanie sa bude konať v súlade so zákonom. K samotnej kauze Gorila len zopakujem, že skupina Penta zverejnila podrobné stanovisko ku každej z transakcií, ktoré sú spomínané v zverejnených spisoch Gorila. Faktograficky je preto možné dokázať a vyvrátiť podozrenia, že by skupina Penta uskutočňovala svoje podnikanie na úkor verejného záujmu. Respektíve, že by získala v privatizačných konaniach akýkoľvek štátny majetok v rozpore so zákonom, či spôsobom, ktorý by bol nevýhodný pre štát," podotkol.

Hovorca Penty dodal, že sú presvedčení o tom, že svojim podnikaním nepripravili slovenského daňového poplatníka ani o jedno euro. „Vyšetrovací tím má už viac ako sedem rokov kapacity a zdroje na to, aby celú vec prešetril a oboznámil zákonným spôsobom aj verejnosť s výsledkami tohto šetrenia. Privítali by sme, keby aspoň v tých konaniach, ktoré sú uzavreté, došlo k zverejneniu čo najpodrobnejšej správy tak, aby sa s ňou mohla verejnosť oboznámiť," uzavrel Tóth. Penta nevidí dôvod bližšie komentovať akékoľvek materiály, o ktorých pôvode nič nevie a ktorých zákonnosť je veľmi pochybná.

Viac o téme: NahrávkaKauza GorilaRudolf Urbanič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu