Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ONLINE Megaproces s Ruskom a mafiánmi: VIDEO Dojemné slová pre Volzovú aj intímne odhalenie

Na pojednávanie sa dostavila aj Sylvia Volzová. Zobraziť galériu (30)
Na pojednávanie sa dostavila aj Sylvia Volzová. (Zdroj: topky:Ján Zemiar, tasr)

BRATISLAVA - Pred senátom Okresného súdu Bratislava II. pokračuje v piatok ostro sledované pojednávanie v prípade objednávky vraždy Sylvie Volzovej. V kauze čelí obžalobe bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko, ale tiež odsúdení mafiáni Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ. Vypočutá bola aj samotná Volzová, ktorá na pojednávanie dorazila aj napriek obavám o svoj život. Obávaný Černák jej venoval ospravedlnenie.

Megaproces s Ruskom a mafiánmi. Vypovedať prišla aj Volzová

Rusko likvidáciu jeho niekdajšej spoločníčky Sylvie Volzovej pred súdom v máji zaryto popieral. Vyhlásil, že je nevinný. Rovnako sa vyjadril aj na doživotný trest odňatia slobody odsúdený bos skupiny sýkorovcov Robert Lališ, známy pod prezývkou Kýbel. Zvyšní dvaja obžalovaní - banskobystrický bos Mikuláš Černák a jeho komplic Miloš Kaštan - sa k príprave vraždy naopak priznali.

Prečítajte si aj: Rusko vyhlásil, že je nevinný: Objednať si vraždu u mafie? Musel by som byť psychicky chorý

Keďže obžalovanými v kauze sú traja obávaní muži z mafiánskych kruhov a niekdajší politik, bezpečnostné opatrenia sú mimoriadne prísne. Piatkové pojednávanie sa rovnako ako to májové uskutoční v bratislavskom Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody.

Štvorica obžalovaných.
Zobraziť galériu (30)
Štvorica obžalovaných.  (Zdroj: SITA, TASR)

V piatok bola vypočutá svedkyňa a poškodená Volzová, ktorej vypočutie navrhol prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave KP Michal Šúrek i obhajoba. Volzová sa zdržiava v Nemecku. Jej zástupca Roman Kvasnica už v máji prehlásil, že jeho klientka má strach o svoj život. Napriek tomu sa dostavila.

ONLINE 

14:15 - Koniec ONLINE. Ďakujeme, že ste aktuálne dianie sledovali s nami.

14:10 - Súd odročil termín hlavného pojednávania na 13. decembra 2019.  Pred senátom by sa mali dostať k slovu svedkovia navrhnutí prokuratúrou.

14:05 - "Pán Černák, omluvíte sa potom aj mne aj Ruskovi?" reagoval teatrálne Lališ na ospravedlnenie banskobystrického bosa Volzovej. Zároveň ho opätovne vyzval na detektor lži.

13:58 - Mikuláš Černák adresoval Ruskovi mrazivé slová. "Zrejme treba dúfať, že spravodlivosť zastihne aj jeho a príde ma navštíviť do Leopoldova, tam budeme pracovať na jeho resocializácii," povedal v súvislosti s jeho výpoveďou, ktorú označil ako účelovú. 

13:55 - Do pojednávacej miestnosti znova priviedli obžalovaných. 

12:50 - Nasleduje hodinová prestávka.

12:24 - Robert Lališ uviedol, že ochranku Volzovej neposkytoval Marian Kočner, ale už spomínaný Čongrády. "S jedným ochrankárom mala dosť blízky vzťah a dokonca ho zvádzala" uviedol.

12:20 - Mikuláš Černák sa chcel vyjadriť za prítomnosti Volzovej aj napriek tomu, že jej výpoveď pred súdom skončila. Ona súhlasila a vypočula si jeho slová. Venoval jej ospravedlnenie. "Keď som sa rozhodol vyšetrovateľom porozprávať o tejto skutočnosti, tak som nepredpokladal, že vôbec takéto konanie začne," kajal sa. "Chcem sa vám ospravedlniť za to, že sme vôbec prijali takúto objednávku," dodal. Potom z pojednávacej miestnosti odišla.

12:15 - Rusko adresoval Volzovej otázku, kedy sa dozvedela, že sa vyšetruje objednávka jej vraždy, ktorú si mal objednať práve on. "O vyšetrovaní som sa dozvedela z tlače, z médií," reagovala Volzová s tým, že to bolo v roku 2017.

11:41 - Pojednávanie je prerušené, nasleduje krátka prestávka.

11:40 - Volzová na otázku, či pozná Petra Steinhübela, prezývaného Žaluď, odpovedala negatívne. Tiež nevie, či stretnutie s Čongrádym bola náhoda alebo zámer.

11:35 - Volzová povedala, že má obavu o svoj život aj na valnom zhromaždení. Napriek tomu nedostala ochranku.

11:33 - "Pán Rusko nakladal vždy so spoločnosťou Markíza Slovakia akoby to bol jeho podnik," uviedla pred senátom Volzová.

11:30 - Pavol Rusko jeho niekdajšej spoločnícke kladie množstvo otázok, jej obhajca reaguje, že nemajú súvis s obžalobou a kladie námietky.

11:11 - K slovu sa dostal Pavol Rusko.

11:10 - Miloš Kaštan sa spýtal Volzovej na to, či bol Kočner počas ich stretnutia v roku 1998 v spoločnosti Petra Čongrádyho. "Na prvom stretnutí nie," reagovala. Položil tiež otázku, že od koho Kočner vedel, že bola v ohrození života. Na to svedkyňa odpovedať nevedela.

11:04 - Na súdnom pojednávaní miestami vzniká slovná prestrelka medzi obhajcom Volzovej a zástupcom Pavla Ruska, Marekom Parom. Ten sa pýta aj na záležitosti z roku 1998, Volzová uviedla, že na ne nie je pripravená.

11:00 - Či sa Volzová obávala o svoj život aj v roku 1998, kedy už bola v zahraničí, si presne nepamätá. Vie, že sa na Slovensku necítila dobre. 

10:45 - Obhajca Volzovej upozornil na mimiku Pavla Ruska. Ten sa počas toho, ako sa jeho zástupca pýta svedkyne otázky, arogantne usmieva, občas sa zamračí. Reaguje tak na slová jeho niekdajšej spoločníčky. Jeho správanie sa nepozdáva ani sudcovi, ktorý ho napomenul.

Pojednávanie v kauze prípravy
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:31 - V momente, keď Volzovej Kočner v roku 1998 oznámil, že je ohrozená na živote, nekontaktovala políciu. Rok predtým však na polícii bola, neskôr však mala pocit, že jej na Slovensku nevenujú pozornosť.

10:26 - Volzová neskôr potvrdila, že skutočne bola pod ochranou Kočnerových mužov. Všetci boli Slováci, ako dlho na ňu dohliadali, však upresniť nevedela. V tom čase mala byť pod veľkým psychickým tlakom.

10:18 - Svedkyňa opísala aj stretnutie s Kočnerom. Ten jej "veľmi plasticky" vysvetľoval, že je ohrozená na živote, keďže Rusko ju chce odstrániť. "Vtedy som ešte nevedela, v akej skupine sa pohybuje," dodala s tým, že počula len o tom, že je vplyvný. Mal jej ponúknuť ochranku.

10:09 - Volzová žiadala o vyčlenenie prostriedkov na svoju ochranu, no nevyhoveli jej. Povedala, že keďže o tom mal rozhodovať Rusko, nečudovala sa. V tom čase urobila prehlásenie pred notárom, že ak by jej podiel prešiel do iných rúk, muselo to byť pod nátlakom. Rusko však podľa jej výpovede ochranku mal. Odhaduje, že sa okolo neho striedalo približne šesť mužov. "On bol taký mocný a dominantný, že si nemyslím, že by bol mal strach. Keď ho mal tak musí vedieť prečo," povedala.

10:02 - Bez Ruska sa podľa Volzovej nikto nedostal na obrazovku. "Mňa tiež raz vyhodil z vysielania," povedala.

10:00 - Zo začiatku mala byť Ruskova manželka na Volzovú príjemná, neskôr sa jej už ani nezdravila.

09:59 - Konflikt nastal, keď sa Ruskova manželka chcela dostať na pozíciu vedúcej vysielania. "Tak ako Američanom, aj mne to nevyhovovalo. Povedali sme si, že televízia by mala byť objektívna, a že keď tam budú pracovať manželia, objektivita sa stratí," vysvetlila. Neskôr Volzová už len počula o tom, že tam je zamestnaná. Ruskovej prístup k zamestnancom však podľa informácií svedkyne nebol príliš prívetivý. Konflity potom pokračovali.

09:54 - "Zhrniem to tak, že som sa pomaly dostávala k tomu, že som bola veľmi opatrná voči pánovi Ruskovi," povedala Volzová. Rusko jej mal povedať aj to, že na Slovensku sa dá ľahko zbaviť nepohodlných ľudí. Myslela si však, že sa len vystatuje.

09:50 - Volzová si spomína na rok 1997 tak, že jej pod oknami postávali čudní muži a autá. Všetko pozorovala spoza záclony v okne, neskôr si dala nainštalovať mreže. "Predpokladala som, že to bolo zastrašovanie," povedala. V tom čase bývala v centre Bratislavy.

09:49 - Pavol Rusko sa počas výpovede Volzovej radí so svojimi právnikmi, zapisuje si poznámky a občas nesúhlasne pokrúti hlavou.

Pojednávanie v kauze prípravy
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:47 - Volzová, ktorá sa v súčasnosti volá Klaus, rozpráva o zoznamení s Ruskom a o svojom pôsobení v spoločnosti Markíza Slovakia.

09:39 - Skutočnosti spred rokov si Volzová nerada opätovne vybavuje. Uviedla, že o slovenskom podsvetí nemala žiadne informácie až do dňa, kedy sa dozvedela od zamestancov TV Markíza, že je ohrozená. Bolo to v roku 1997. Odporučili jej, aby sa málo zdržiavala na Slovensku. "Niekto ma chcel odstrániť, neodvážili sa mi povedať, kto to bol," priblížila.

Pojednávanie v kauze prípravy
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:36 - V Nemecku tiež Volzová požiadala políciu o ochranu jej zdravia, aj po rokoch sa totiž obáva o svoj život. 

09:35 - "Dlho som váhala, či sa zúčastním pojednávania," priznala Volzová. Na Slovensku nebola vyše dvoch rokov. 

09:32 - Volzová bude počas výpovede pred senátom využívať služby tlmočníka nemeckého jazyka. Nepôjde však o simultánny preklad, tlmočník bude prítomný len v prípade, že by Volzová žijúca v Nemecku potrebovala jeho výpomoc.

09: 28 - Na pojednávanie sa aj napriek spomínaným obavám o svoj život dostavila Sylvia Volzová.

09:20 - Čaká sa na príchod Sylvie Volzovej. V pojednávacej miestnosti vládne ticho, obžalovaní Kaštan čas využíva na písanie poznámok. Zvyšní dvaja spoluobžalovaní sedia a čakajú. 

Pojednávanie v kauze prípravy
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:10 - Na pojednávanie priviedli Mikuláša Černáka, Roberta Lališa aj Miloša Kaštana.

08:15 - Na pojednávanie prichádzajú prví svedkovia. Medzi nimi by mal byť aj známy, bývalý šéf podsvetia Mikuláš Černák.

ONLINE Megaproces s Ruskom
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

08:10 - Príchod prvých účastníkov konania. Pri vchode sa zhromaždilo množstvo novinárov. Prípad je ostro sledovaný.

Začína sa pojednávanie s Pavlom Ruskom obžalovaným z objednávky vraždy Sylvie Volzovej

Prečítajte si aj: FOTO Kauza prípravy vraždy Volzovej: Černák zaspieval napriek chorobe, Rusko šokoval

Kočner chcel odstaviť Kyselicu

Marian Kočner s Norbertom Bödörom chceli z vyšetrovania prípadu prípravy vraždy Volzovej odstaviť vyšetrovateľa Lukáša Kyselicu. Vyplýva to z komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom v aplikácii Threema. Informoval o tom Denník N. V tom čase vplyvný podnikateľ sa údajne obával, že obvinenie Ruska by mohlo ohroziť aj jeho.

Exriaditeľ TV Markíza by totiž ako potenciálny svedok mohol vypovedať proti Kočnerovi v kauze zmenky. Kočner chcel preto odstaviť prípad od Kyselicu a stíhanie zvrátiť v prospech Ruska. Spomínaný Kyselica bude už policajtom len pár dní, keďže od 1. októbra odchádza do civilu.

Šokujúce informácie po rokoch

Informácie o príprave likvidácie Sylvie Volzovej vyšli na povrch až v roku 2017 po tom, ako vyšetrovatelia tímu Gorila (aj spomínaný Kyselica, pozn. red.) hovorili s Mikulášom Černákom o ekonomických trestných veciach. 

Silvia Volzová
Zobraziť galériu (30)
Silvia Volzová  (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

"Normálne sme sa bavili a chceli odo mňa vedieť, aby som im priblížil, ako z môjho pohľadu fungovalo prepojenie podsvetia na politikov - v tejto súvislosti som spomenul Ruska. Viem, že dnes ešte spoločnosť nie je pripravená, aby bol odsúdený takýto človek," vyjadril sa Černák. Rusko si mal vraždu objednať za odmenu 20 až 40 miliónov slovenských korún.

Viac o téme: PojednávaniePavol RuskoPríprava vraždySylvia Volzová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu