Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podvedený muž sa satisfakcie na slovenskom súde nedočkal: Zomrel dávno pred rozsudkom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Podvedený muž sa satisfakcie na súde nedočkal, zomrel dávno pred rozsudkom. Až dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici potvrdil trest pre 29-ročnú Banskobystričanku Františku Ďuračovú, ktorá od muža vylákala peniaze. Dostala tri mesiace s podmienečným odkladom na jeden rok a povinnosť nahradiť spôsobenú škodu. Žena pod zámienkou zabezpečenia financií na vlastné podnikanie vylákala od muža z okresu Veľký Krtíš na dva razy 50-tisíc korún (1 659 eur) s prísľubom, že mu ich vráti aj s úrokmi, ale neurobila tak.

Ešte v júni 2008 Ďuračová dostala od vtedy 61-ročného muža z Obeckova v okrese Veľký Krtíš 30-tisíc korún (995 eur) s tým, že mu ich do dvoch mesiacov vráti aj s úrokmi. Nevrátila ich a ešte si od dôverčivého muža požičala ďalších 20-tisíc korún (664 eur). Ani tie nevrátila a potom prestala s veriteľom komunikovať. Muž vec oznámil na polícii, ktorá takéto konanie kvalifikovala ako prečin podvodu.

V prípravnom konaní i na hlavnom pojednávaní Ďuračová poprela, že by jej muž z Obeckova peniaze požičal. Z rôznych dôvodov sa pojednávanie na prvom stupni uskutočnilo až začiatkom roku 2019, ale vypovedať nemohol veriteľ, pretože zomrel v decembri 2015. Súd sa oprel o svedectvá jeho príbuzných a ďalšie dôkazy a uznal mladú Banskobystričanku za vinnú z prečinu podvodu. Vzhľadom na doterajší bezúhonný život jej uložil podmienečný trest tri mesiace a povinnosť zaplatiť dedičom ako právnym nástupcom škodu 1 659 eur.

Proti rozsudku sa Ďuračová odvolala s tým, že je nevinná. Na konanie pred senátom krajského súdu však neprišla. Poslala lekársky nález, že zo zdravotných dôvodov sa ospravedlňuje. Súd však zistil, že príslušný lekár žiadny doklad o práceneschopnosti Ďuračovej nevystavil. Na súd ju nepredviedli ani policajti, pretože im povedala, že sa ospravedlnila.

Odvolací senát so súhlasom prokurátora rozhodoval v neprítomnosti obžalovanej. Zamietol jej odvolanie a prvostupňový verdikt potvrdil.

Viac o téme: úmrtieRozsudokSúd Banská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu