Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NAKA obnovila vyšetrovanie kupovania hlasov pri voľbe šéfa GP: Poliačik vypovedal tri hodiny

Martin Poliačik Zobraziť galériu (4)
Martin Poliačik (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zrejme obnovil vyšetrovanie údajného kupovania hlasov poslancov pri voľbe generálneho prokurátora z čias vlády Ivety Radičovej. Poslanec Martin Poliačik vypovedal v tejto veci tri hodiny.

Informáciu potvrdil poslanec pre TV JOJ. „Vypovedal som pred vyšetrovateľom tri hodiny,“ uviedol Poliačik. Dodal, že podľa neho to vyzerá tak, že mohli byť objavené nové dôkazy v tomto prípade v rámci vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka. 

Údajné kupovanie hlasov poslancov sa malo diať za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 až 2012. Bývalá premiérka Iveta Radičová uviedla, že ju zatiaľ vyšetrovateľ nekontaktoval. 

Ako prebiehala voľba

V októbri 2010 štvorica vládnych strán SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a KDH oznámila, že sa nedohodla na spoločnom kandidátovi na post generálneho prokurátora. Svojho kandidáta prezentoval iba poslanec SDKÚ Stanislav Janiš. Ten podporil vtedajšieho šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku. Ten sa nakoniec stal kandidátom vtedajšej opozície. O deň na to, 20. októbra 2011, sa trojica vládnych strán bez SDKÚ zhodla na prokurátorke GP Eve Mišíkovej. 

Iveta Radičová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Kandidátom SDKÚ sa stal Ján Hrivnák, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Po prvom kole tajnej voľby generálneho prokurátora sa strana SaS poistila a hlasovacie lístky si odfotila, Smer protestoval. Vo voľbách nezískal ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Do druhého kola postúpili dvaja najlepší - Dobroslav Trnka a Eva Mišíková. Konala sa opätovná voľba, no poslanci SDKÚ sa rozhodli, že volieb sa zúčastnia, avšak svoje hlasy nedajú ani jednému z kandidátov. Koncom novembra sa spoločným kandidátom vládnych strán stal Jozef Čentéš.

Jozef Čentéš
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nový generálny prokurátor nakoniec nebol zvolený ani v prvom kole druhej voľby. Za Dobroslava Trnku hlasovali aj niektorí vtedajší koaliční poslanci, dodnes sa nevie, ktorí to boli. Začiatkom decembra vtedajšia predsedníčka vlády Radičová potvrdila, že pokiaľ bude opätovne zvolený Dobroslav Trnka, odstúpi z funkcie. Nový šéf GP nebol známy ani po druhom kole. Trnka vtedy uviedol, že priebeh voľby napadne na Ústavnom súde. Štyri vládne strany sa po viacerých neúspešných pokusoch zvoliť generálneho prokurátora dohodli na verejnej voľbe, na čo potrebovali zmeniť zákon o rokovacom poriadku.

NAKA obnovila vyšetrovanie kupovania
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

V apríli dal Ústavný súd za pravdu Trnkovi s tým, že pri voľbe boli porušené jeho práva, keď poslanci nedodržali zásady tajnej voľby. Súd nariadil voľbu zopakovať za rovnakých podmienok ako v decembri. Národná rada vyhlásila termín na 17. mája. Prezident Ivan Gašparovič vrátil do parlamentu zmenu rokovacieho poriadku, ktorá mení voľbu na verejnú. Kandidát koalície Jozef Čentéš pár dní pred opakovanou voľbou stiahol svoju kandidatúru. Dôvodom boli údajné podozrenia z hlasov kupovania poslancov v súvislosti s voľbou. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu