Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší zásah NAKA v Kiskovej firme: Prezident má pochybnosti, prezradil detaily vyšetrovania

Andrej Kiska na Okresnom súde (OS) v Poprade.
Andrej Kiska na Okresnom súde (OS) v Poprade. (Zdroj: TASR - Adriána Hudecová )

BRATISLAVA – Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zasahovali v stredu 7. novembra vo firme KTAG, ktorej spoločníkmi sú prezident SR Andrej Kiska a jeho brat Jaroslav Kiska. V prípade tejto firmy polícia skúma nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty. Informuje o tom týždenník Plus 7 dní. V prezidentovi to však vyvoláva niekoľko otázok.

Policajti mali podľa informácií týždenníka u Kiskovcov zaistiť účtovníctvo a počítače. „Akcia s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s daňovým priznaním obchodnej spoločnosti, ktorá si mala neoprávnene uplatniť nadmerný odpočet DPH za mesiace apríl 2014, jún a november 2013, kde v januári tohto roku začal vyšetrovateľ finančnej polície trestné stíhanie vo veci podozrenia zo zločinu daňového podvodu,“ píše Plus 7 dní. 

Dvakrát nič nenašli, NAKA to skúša znova

Andrej Kiska reagoval na  zásah NAKA. Podľa neho si polícia len robí svoju prácu, z tohto pohľadu je minulotýždňový postup NAKA v poriadku. „Vyvoláva to však vo mne viacero otázok. Polícia celý prípad už dvakrát vyšetrovala. A dvakrát vyšetrovanie uzavrela s tým, že nedošlo k porušeniu zákona,“ uviedol Kiska. „Prvýkrát krajská kriminálka Prešov v roku 2015 - major Mižanin. Neskôr prípad vyšetrovala a zastavila NAKA, vyšetrovateľka Kováčová. Prípad uzavrela rovnako - trestný čin sa nestal. Vypočuli pritom množstvo ľudí, prezreli tisíce strán účtovníctva,“ ozrejmil.

Všetky daňové kontroly sú riadne ukončené. „Ministerstvo financií už v roku 2014 uzavrelo kontrolu mojej volebnej kampane s tým, že nenašlo žiadne pochybenia. Napriek tomu začína NAKA vyšetrovať znova, tretí raz. Osobne zaistila účtovníctvo, skopírovala disky počítačov a tretí vyšetrovateľ pán Hrušovský bude všetko preverovať znova. Ten istý prípad, tie isté dokumenty, ktoré už všetci kontrolovali,“ dodal v stanovisku prezident.

Celková suma vratky DPH je 146-tisíc eur a týka sa nákladov na propagáciu v prezidentskej volebnej kampani. Polícia začala trestné stíhanie vo veci v januári. Týždenník poukazuje aj na fakt, že v čase, keď polícia zasahovala vo firma KTAG, poslal súd za mreže podnikateľa Ladislava Bašternáka. Ten sa však voči rozsudku odvolal.

Viac o téme: ZásahFirmaAndrej KiskaNAKAKTAGJaroslav Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu