Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Mazurek pred súdom: Protest na čele s Kotlebom, kamarát Róm a poriadne mastná pokuta

Na snímke poslanec NR SR Milan Mazurek na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (4)
Na snímke poslanec NR SR Milan Mazurek na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom svedka a prezentáciou listinných dôkazov pokračuje dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s poslancom Národnej rady SR za Kotlebovu stranu Milanom M. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na neho obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, farbu pleti či pôvod rodu. Výroky poslanca zazneli v relácii Debata na telefón v októbri 2016 v Rádiu Frontinus.

Peňažný trest päťtisíc eur uložil dnes samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici poslancovi Národnej rady SR za Kotlebovu stranu Milanovi M. Uznal ho za vinného z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine. Poslanec skutok spáchal ako verejný činiteľ vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri minulého roku. Verdikt súdu nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal voči trestu a obvinený voči rozsudku ako celku. Rozsudok je identický s trestným rozkazom, ktorým sudca rozhodol v decembri minulého roku.

Pojednávanie už nerušili stranícki prívrženci poslanca, ktorí celý otvárací deň pojednávania pod oknami súdu hlučným skandovaním, výkrikmi a hudbou protestovali proti politickému procesu s príslušníkom Kotlebovej strany. Tentoraz polícia zablokovala časť ulice v okolí súdu a dopravu i chodcov presmerovala na okolité komunikácie.

Na snímke podporovatelia poslanca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Vypovedal Róm Anton Hájek, jediný svedok, kamarát poslanca ešte z detstva. Vyhlásil, že majú dobrý vzťah a nevie o tom, že by Milan M. sa o Rómoch vyjadroval hanlivo. Poslanec ho doplnil tým, že vyrastali na jednej ulici, hrávali spolu hokejbal, chodievali na diskotéky. V roku 2016 boli spolu aj na dovolenke v Taliansku.

Na snímke podporovatelia poslanca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Medzi listinnými dôkazmi prokurátor prezentoval rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu o uložení pokuty 15-tisíc eur pre prevádzkovateľa žilinského Rádia Frontinus, v ktorom zazneli inkriminované výroky poslanca na adresu rómskej komunity. Poslanec povedal, že rozhodnutie o pokute bolo nezákonné.

Na snímke podporovatelia poslanca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Obhajoba prezentovala článok súdneho znalca, ktorý bol publikovaný ešte pred pojednávaním v tejto veci a poukázala na jeho zaujatosť voči Kotlebovej strane a obžalovanému poslancovi. Obžalovaný Milan M. uviedol, že znalec vôbec nemal na súde vystupovať. Ďalej povedal, že podal žalobu na ochranu osobnosti na niekdajšieho spolužiaka Martina Čupku, ktorý proti nemu svedčil na predchádzajúcom pojednávaní a svoje názory prezentoval i v jednom z denníkov. Pojednávanie s poslancom pokračuje popoludní záverečnými rečami.

Hneď vedľa budovy ŠTS, pred Bábkovým divadlom na Rázcestí, občianska platforma Nie v našom meste uskutočnila akciu pod názvom Verejné čítanie proti nenávisti. Mala byť odpoveďou na proces s Milanom M. Ako vysvetlila hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková, iniciatíva Nie v našom meste zhromaždenie mestu nahlásila a splnila si oznamovaciu povinnosť.

"Miestom konania bola lokalita na Skuteckého č. 5. až 14. Na uvedenom mieste sa však v tom čase zhromaždili účastníci neohláseného podujatia. Z tohto dôvodu sme jeho zvolávateľa vyzvali, aby lokalitu opustil. Ak by tak neurobil, zhromaždenie kotlebovcov by bolo rozpustené. Tí požiadavku mesta rešpektovali a presunuli sa na Komenského ulicu," dodala Marhefková.

Viac o téme: Súd Banská BystricaMilan Mazurek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu