Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Ficov úradník sa zapotil pri vysvetľovaní 70 miliónovej kauzy právnika: Celé je to inak!

Branislav Bačík Zobraziť galériu (2)
Branislav Bačík (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Šéf štátnej firmy MH Manažment Branislav Bačík obhajuje výber advokáta, ktorému má štát vyplatiť niekoľko eur za spor o elektráreň v Gabčíkove. Vraví však, že advokátovi Bžánovi žiadne milióny vyplatené nebudú.

Šéf štátnej firmy MH Manažment Branislav Bačík sa dnes vyjadril k 64-miliónovej odmene za spor o elektráreň v Gabčíkove. Bačík výber advokáta obhajoval a poukázal na to, že v médiách dominujú zavádzajúce informácie. O výške odmeny má rozhodnúť arbitrážny súd.

„Okrem sporu ohľadne Gabčíkova sme čelili aj iným súdnym sporom. Museli sme reagovať na prichádzajúce žaloby a dávať vyjadrenia. Museli sme preto robiť rámcové zmluvy s advokátnymi kanceláriami, práve preto sme vyhlásili verejné obstarávanie a v rámci tejto verejnej súťaže sa mohli prihlásiť všetky advokátske kancelárie domáce, ale aj zahraničné,“ povedal s tým, že nie je pravda, že o tom nikto nevedel a označil informácie za zavádzajúce.

Bačík

Žiadne milióny sa vyplácať nebudú

Výsledkom súťaže boli tri advokátske kancelárie, ktoré majú zmluvy podpísané ešte s FNM. Ten vyhlásil súťaž ešte pred zánikom v roku 2014. „Čo sa týka odmeny advokátskej kancelárie, počúvajte prosím pozorne. Žiadne miliónové odmeny sa advokátskej kancelárii vyplácať nebudú a už vôbec nie desiatky miliónov tak ako to prezentujú médiách. Nikdy sme to netvrdili a nikomu sme to nepovedali. Dôležité je uvedomiť si, kto má na to najväčší vplyv. My dnes čakáme na rozhodnutie arbitrážneho súdu vo Viedni, ktorý pojednáva o výške trov konania, ktoré bude muieť zplatiť Enel advokátskej kancelárii. Keď bude suma známa, tak začneme rokovať o znížení sumy  odmeny advokátskej kancelárie.“

Branislav Bačík
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Podľa OĽaNO vyfakturovali za spor o elektráreň v Gabčíkove Bžánovej advokátskej kancelárii 4 milióny eur. Bačík tvrdí, že je to všetkým verejne známe. „Všetky faktúry, všetky zmluvy sú zverejnené na stránke MH Manažment,“ zároveň potvrdil, že Bžánovi už štyri milióny zaplatili. To je suma vyplatená za doterajšie služby. O celkovej výške odmeny sa bude ešte rokovať. "Ide o štandardný postup, kedy sa dojednáva výška odmeny po každom ukončenom súde," reagoval Bačík na otázku, či by znižoval odmenu aj v pripade, keby na sumu nepoukázali médiá.


Prečítajte si tiež: Rozprávkový kšeft! Najväčší biznis Ficovej vlády odhalený, Počiatkov kamarát dostane 70 miliónov


„Keď sme sa dozvedeli, že je naša firma žalovaná, prvé čo ma napadlo bolo, že tento spor musím vyhrať. Ak by sme prehrali, zaplatili by sme Enelu vyse 700 miliónov. Čo by na to povedali daňoví poplatníci, keby museli Enelu zaplatiť? Dajte si na váhy 4 milióny a 700 miliónov," reagoval Bačík na fakt, že by daňoví poplatníci by museli v prípade prehry platiť 11,66 eur pánovi Bžánovi.

Bačík 2

Opozícia chce, aby Žiga Bačíka odvolal, inak hrozia, že budú ministra odvolávať v parlamente. Bžána pritom odfotila Pluska, ako sa objíma s vtedajším ministrom financií Jánom Počiatkom. Objavil sa aj na oslave smeráčky Renáty Zmajkovičovej.

Bžánova kancelária sa bráni

Advokátska kancelária je hrdá na svoj podiel na to, že spor vyhrali. "Dôrazne sa ohradzujeme voči štvavej kampani, ktorá sa v tejto súvislosti voči našej kancelárii rozpútala. Logiku by podľa nás mala kritika v prípade, kedy by sme túto arbitráž pre spoločnosť MH Manažment a Slovensko prehrali a krajina by bola prinútená zaplatiť odškodné vo výške 700 miliónov eur a príslušné súdne trovy," reagovala Bžánova addvokátska kancelária.

"Počas celého prípadu sme postupovali prísne v súlade so zmluvou s naším klientom a prísne v súlade so všetkými pravidlami, zákonmi a normami, ktoré sa týkajú výkonu advokátskej činnosti podľa slovenského práva," ohradila sa kancelária. "Právna korektnosť sa týka aj výšky našej odmeny, ktorá plynie z našej zmluvy. Odmena je stanovená v zmysle platného zákona a predstavuje približne polovicu možnej výšky odmeny, ktorá je prípustná podľa vyhlášky o odmenách advokátov."

Bačík vysvetľoval pozadie

MH Manažment je právnym zástupcom Fondu národného majetku Slovenskej republiky, ktorý bol zrušený v roku 2015. Spoločnosť prevzala po zrušení FNM celú správnu agendu vo vzťahu závažných právnych sporov, ktoré fond mal z čias spackanej Mečiarovej a Dzurindovej privatizácie. S prevzatím vodného diela Gabčíkova získala Slovenská republika majetok v hodnote približne 1,3 miliardy eur. Následné ročné tržby v hodnote približne 100 miliónov eur sú príjmom  štátneho rozpočtu.

Spoločnosť Enel je väčšinový akcionár Slovenských elektrární (SE), na túto skutočnosť reagovala firma tak, že podala žalobu na arbitrážny senát do Viedne voči spoločnosti MH Manažment vo výške 588 miliónov eur. Spoločnosť tak čelila sporu, ktorý neprebiehal na území SR. Enel chcel vysúdiť od spoločnosti MH Manažment a štátu 700 miliónov eur, ako odškodné za prevzatie vodnej elektrárne Gabčíkovo. Sumu nakoniec na základe rozhodnutia súdu nemusí sumu zaplatiť.

Viac o téme: GabčíkovoEnelBranislav Bačík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu