Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Srbi odmietli vydať Matíka odsúdeného za krach nebankoviek: Proces s Majským sa komplikuje

František Matík
František Matík (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA/BELEHRAD - Srbské úrady v stredu neodsúhlasili vydanie Františka Matíka, odsúdeného v kauze krachu nebankových subjektov na Slovensko. Televízii Joj to potvrdil právny zástupca Jozef Szabóo. Ako uviedla hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová, slovenské ministerstvo spravodlivosti zatiaľ srbská strana oficiálne neinformovala o prijatí rozhodnutia. Matík si má na Slovensku podľa rozsudku potvrdeného Najvyšším súdom SR odsedieť jedenásť a pol roka vo väzení.

Matíka hľadal od roku 2002 Interpol. Približne pred tromi mesiacmi ho zadržali v srbskej Vojvodine. Podľa informácií televízie Joj sa Matík snaží v krajine získať politický azyl. Matík spolu s Vladimírom Frunim a Mariánom Šebeščákom pripravili o peniaze približne 170-tisíc ľudí. Nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia uzavreli svoje pobočky v roku 2002. Od vkladateľov vyzbierali spolu viac ako dve miliardy eur, veľká väčšina z nich o svoje peniaze nenávratne prišla.

Nevydanie Matíka komplikuje proces s Majským

Rozhodnutie srbských úradov, ktoré odložili na neurčito vydanie Františka Matíka, komplikuje súdny proces s veľkopodnikateľom Jozefom Majským a ďalšími dvoma obžalovanými. Toto hlavné pojednávanie je rovnako na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku odročené na neurčito. "ŠTS odložil pojednávanie na neurčito, nakoľko sa čaká na vydanie zadržaného, ktorý by mal byť vypočutý ako svedok," uviedla dnes hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Naposledy sa v kauze krachu nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia konalo 10. marca, kedy bol vypočutý jeden znalec - správca konkurznej podstaty. Následne sa konanie 26. mája zrušilo, a to z dôvodu, že Matík nemohol byť vypočutý ako svedok, keďže je stále vo väzbe v Srbsku.

Matík, ktorý bol odsúdený v roku 2007 v neprítomnosti na 11,5-ročný trest odňatia slobody v kauze tunelovania spoločnosti BMG Invest, je v súčasnosti v Srbsku. Ministerstvo spravodlivosti SR zaslalo 30. januára tohto roka žiadosť o extradíciu za účelom vydania Matíka do Slovenskej republiky. Srbsko potvrdilo jej prijatie 2. februára tohto roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu