Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kľúčové prepojenie v zdravotníckom biznise s jedlom odhalené: Šéf úradu robil pre víťaza!

Martin Senčák Zobraziť galériu (3)
Martin Senčák (Zdroj: Facebook, Transparency International)

BRATISLAVA - Vedúci služobného úradu na Ministerstve zdravotníctva Martin Senčák nielenže dokonale ignoroval sťažnosti svojich podriadených z viacerých nemocníc. Vyzerá to tak, že si dokonca kryl vlastný biznis! Potom čo vyplávali na povrch predražené miliónové zákazky v zdravotníctve, padlo niekoľko vysokopostavených politikov. Najnovšie sa zistilo, že Senčák šéfoval firme, ktorá predražené jedlo dodávala nemocniciam. Dokonalý biznis plán mu ale končí, minister po tlaku médií podal návrh na jeho odvolanie.

Predražené Ct-čká či predražené jedlá v nemocniciach nie sú jediné škandály v zdravotníctve v druhej Ficovej vlády. Vedúci úradu na Ministerstve zdravotníctva si dohadzoval a kryl milióny eur daňových poplatníkov.

Na prípad upozornilo Transparency International Slovensko. Senčák dosluhuje na mieste vedúceho služobného úradu na Ministerstve zdravotníctva, kde by mal dozerať na zodpovedné hospodárenie rezortu. Nielenže tak nerobil, on navyše zo štátnej funkcie dozeral na vlastný biznis. Od roku 2010 totiž pôsobil vo firme Sodexo, ktorá dodávala nemocniciam nehorázne predražené jedlá cez sprostredkovateľov.

Kľúčové prepojenie v zdravotníckom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

"A ešte čerešnička na záver. Kľúčová postava ministerstva zdravotníctva pre hospodárenie, včera odvolaný Martin Senčák, pracoval pred nástupom na ministerstvo ako riaditeľ obchodu v stravovacej firme s názvom - Sodexo," napísali z Transparency International Slovensko.

 

 

Nemocnice platili za jedlo dvojnásobné sumy

Minister Čislák podal návrh na jeho odvolanie. Podľa opozičných strán OĽaNO, SaS a NOVA splní minister zdravotníctva odvolaním Senčáka jednu z ich požiadaviek. "Máme ďalších päť a okrem nich je tu stále neodvolaná riaditeľka slávnej CT-čkovej nemocnice Mária Domčeková. Ideme ďalej," povedal Daniel Lipšic.

Denník SME v spolupráci s Transparency International zistil, že štyri štátne nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní za desať rokov 81 miliónov eur s DPH. Firmám platia za dodávku stravy, pričom jej cena na deň pre pacienta sa v tendroch pohybuje od 8,3 do 10,8 eura. Iné nemocnice, sociálne či geriatrické zariadenia za stravu pre pacientov platia o polovicu menej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu