Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Škandál v zdravotníctve pokračuje: Za tento grc zaplatili nemocnice vyše 80 miliónov!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Škandály v slovenskom zdravotníctve nemajú konca kraja. Po tom, čo vyplávali na povrch predražené CT-čka, sa verejnosť dozvedela o predražených jedlách v štyroch slovenských nemocniciach. Všetky uzavreli zmluvy s personálne prepojenými firmami, ktoré si mali účtovať nehorázne sumy. Aby toho nebolo málo, ich akcionármi je schránková firma v Luxembursku. Navyše ide o jedlo, ktoré ani zďaleka nepripomína luxus.

Štyri veľké štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní desiatky miliónov eur. Ide o nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktoré riadia nominanti ministerstva zdravotníctva. Sumár zmlúv, ktoré preverilo SME a Transparency International, sa blíži k 81 miliónom eur s daňou z pridanej hodnoty za desať rokov.

Fotku jedla, ktoré mala dodať kontroverzná firma trenčianskej nemocnici, zavesil na Facebook Miroslav Beblavý zo Siete.

FOTO Škandál v zdravotníctve
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Toto sú jedlá, ktoré mali tiež podávať v trenčianskej nemocnici. O žiadny luxus veru nejde. V porovnaní s inými nemocnicami, nie je vidieť veľký rozdiel. Jediný je v tom, že za toto jedlo zaplatili nemocnice dvojnásobnú sumu.

FOTO Škandál v zdravotníctve
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Nemocnice firmám platia za dodávku stravy, pričom jej cena na deň pre pacienta sa v tendroch pohybuje od 8,3 do 10,8 eur. Iné nemocnice, sociálne či geriatrické zariadenia za stravu pre pacientov platia až o polovicu menej.

FOTO Škandál v zdravotníctve
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Vyše 80 miliónov za predražené jedlo

Podozrivé sú viaceré okolnosti kontraktov. Do súťaže išli opakovane personálne prepojené firmy Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions. Predseda predstavenstva Dora Gastro Peter Bittó podpísal zmluvu v trnavskej nemocnici, v Trenčíne už zmluvu podpisoval za Hospital Catering Solutions, ktorej väčšinovým akcionárom je schránková firma v Luxembursku. 

Porovnanie s inými nemocnicami ukazuje, že pacientom vedia navariť oveľa lacnejšie a v súkromných zdravotných zariadeniach aj za polovičné náklady. SME má k dispozícii interný dokument trenčianskej nemocnice. Sú v ňom náklady na potraviny a stravovanie za január až september 2013, keď si ešte varili vo vlastnom režime. Minuli 522-tisíc eur. Od januára až do septembra 2014, odkedy v nej varí externá firma, stúpli náklady na 980-tisíc eur. 

Firma Hospital Catering Solutions, ktorá v roku 2012 nemala zamestnanca a na účte mala základné imanie päťtisíc eur, sa v Trenčíne dostala k obrovskej zákazke. Nominanti ministerstva zdravotníctva Ficovej vlády jej v apríli v tendri, ktorý trval niekoľko mesiacov, priklepli zákazku za 23 miliónov eur s DPH - teda desaťročnú koncesiu na dodávky jedla pre pacientov a zamestnancov. Nemocnica nesúťažila sama. Vybrala si externého obstarávateľa - žilinskú spoločnosť Euro dotácie. V tejto sume je okrem stravy aj rekonštrukcia vývarovne. Cena za stavebné práce sa pri súťaži neposudzovala. Podľa vestníka verejného obstarávania vyhral ten, kto ponúkol najnižšiu cenu za stravu. 

Nemocnica prenájom obhajuje a tvrdí, že porovnanie s obdobím pred prenájmom kuchyne sa nedá spraviť, lebo pred "koncesiou" do sumy nerátali mzdy 44 pracovníkov vývarovne, energie či náklady na opravu budovy. Zmluvu s externou firmou spravili, pretože "nebolo možné zaručiť hygienicky neškodlivú prevádzku", uvádza SME. 

Firma sídli v rodinnom dome na okraji Záhorskej Bystrice. Vlastní ho právnik Róbert Lenčéš. Na schránke má mená dvanástich firiem vrátane Hospital Catering Solutions. Lenčéš firmu založil v novembri 2012 a keď bol jej jediným konateľom, vyhral s ňou tender v Trenčíne. Vo firme už nie je konateľom a nemá na ňu dosah. "Došlo k výmene vedenia. O firme už prakticky nič neviem.“ Adresa v obchodnom registri však zostala v jeho dome. Tvrdí, že tam chodí len jej pošta. 

Hospital Catering Solutions od mája spoluvlastní František Mészáros, človek s bydliskom v Česku. Je iba menšinovým vlastníkom. Väčšinový podiel má firma Kanebo Investments. S desiatkami ďalších firiem sídli v administratívnej budove v Luxemburgu. V registri je v kategórii "société anonyme".

Opozícia: Fico sa priživuje na chorých ľuďoch

Daniel Lipšic (NOVA), Igor Matovič (OĽaNO), Richard Sulík a Jana Kiššová (obaja SaS) podajú pre zmluvy štyroch štátnych nemocníc s externými prevádzkovateľmi vývarovní za 81 miliónov eur trestné oznámenie pre vážne podozrenie zo spáchania trestného činu manipulácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražby.

"Verejne obviňujem Roberta Fica z toho, že sa priživuje na chorých ľuďoch," vyhlásil Matovič, ktorý premiéra nazval hyenou.

"Koľko ľudí musí ešte v nemocniciach zomrieť, aby sme sa zhodli, že Robert Fico musí skončiť?" zareagoval Lipšic.

V súvislosti s predraženým stravovaním v štyroch štátnych nemocniciach by mala byť podľa Viliama Novotného vyvodená zodpovednosť voči Martinovi Senčákovi, vedúcemu služobného úradu ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. "Je to v poradí už tretia známa kauza, v ktorej Senčák figuruje. Od päťdňového výpadku vrtuľníkovej záchrannej služby, za ktorú nesie ako predseda výberovej komisie priamu zodpovednosť, cez predražené CT v Piešťanskej nemocnici, o ktorom vedel a nekonal, až po kauzu predraženého stravovania v nemocniciach, ktorú schválil," dodal.

Opozícia už má dostatok podpisov na zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru. Má sa rokovať o medializovaných informáciách týkajúcich sa predražených tendrov na dodávanie stravy do štátnych nemocníc.

Zbieranie podpisov iniciovala podpredsedníčka strany SaS Jana Kiššová. "Je neuveriteľné, že toto sa môže diať v tak citlivom rezorte, akým je zdravotníctvo, od neho predsa závisia ľudské životy," povedala dnes poslankyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu