Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší škandál v Počiatkovom mýtnom tendri: Firma blízka J&T zatajuje zmluvu za 140 miliónov!

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tajnosti okolo miliónovej zmluvy firmy, ktorú spájajú s mecenášom Smeru, stále pokračujú. Zmluva firmy Fleetpay, ktorá vyberá poplatky palivovými kartami, nie je verejne dostupná. Kompetentní ju podľa vlastných slov nemôžu zverejniť. Milióny eur tak tečú do firmy s nejasným vlastníckym pozadím, za ktorým môžu byť viaceré osoby spojené s vládnou stranou Roberta Fica.

Ešte pred pár rokmi vyhral tender na mýto Sky Toll s najdrahšou ponukou. To kritizovala Európska komisia. Platby mýta palivovými kartami si Slovensko objednalo priamo v SkyTolle. A ten ich zveril bez súťaže firme Fleetpay. Toto tiež kritizovala EK. Spoločnosť Fleetpay tak prevádzkuje autorizačné centrum pre palivové karty a podieľa sa na procese autorizácie transakcií uskutočnených prostredníctvom bankových kariet.

Pre námietky EK sa vypísala nová súťaž, kde uspela firma Paywell. Túto skutočnosť napadli opoziční poslanci, ktorí to označili za zmanipulovaný tender. Všetky skutočnosti ohľadom zúčastnených firiem smerovali k jednej a tej istej adrese na Cypre. Tam sídli s najväčšou pravdepodobnosťou schránková firma, ktorá má spoločnú adresu s viacerými firmami z portfólia J&T. Inými slovami, za firmami Paywell a Fleetpay by mali stáť tí istí ľudia.

Firma Fleetpay je personálne napojená na podnikateľa Milana Fiľa. Spoločnosť mala v roku 2012 pri tržbách 7 miliónov eur zisk 3,4 milióna eur. O Fiľovi sa hovorí ako o sponzorovi Smeru.

No na miliónovú zmluvu s firmou Fleetpay občania vidieť nemôžu. Nemá ju k dispozícii ani ministerstvo dopravy a preto nám odporučilo obrátiť sa na kompetentných. "Musíte sa obrátiť na kompetentných (NDS, Sky Toll...)", povedal pre Topky Počiatkov hovorca Martin Kóňa.

Ani Národná diaľničná spoločnosť ju taktiež nemá k dispozícii. "Fleetpay je subdodávateľom spoločnosti Skytoll, NDS nemá so spoločnosťou Fleetpay uzatvorenú žiadnu zmluvu," odvetil nám Micharl Fúrik z NDS.

Napokon sme sa obrátili na spoločnosť SkyToll, aby nás oboznámili so zmluvou, ktorú uzatvorila s firmou Fleetpay. "Spoločnosť SkyToll, a.s. je súkromnou akciovou spoločnosťou, ktorá nie je povinná zverejňovať svoje zmluvné vzťahy, ani ich komentovať. Ďalšou relevantnou okolnosťou je, že zmluvné vzťahy našej spoločnosti s dodávateľmi sú právne upravené ako dôverné informácie s obojstranným záväzkom mlčanlivosti, preto Vám zmluvu so spoločnosťou Fleetpay nemôžem poskytnúť," odpísal nám Anton Bódis zo spoločnosti Sky Toll.

V kauze chcú opoziční poslanci v parlamente odvolávať samotného ministra dopravy. V súčasnosti sa prípadom zaoberá Európska komisia. Na tú sa obrátilo ministerstvo dopravy, aby sa vyjadrili. "Obrátili sme sa na EK, aby zaujala k (súčasnej) súťaži stanovisko. Ide o našu iniciatívu, nie iniciatívu EK," potvrdil Kóňa.

"Máme veľmi vážne podozrenie, že aj za druhú firmu, ktorá sa zúčastnila súťaže, ručila takisto firma Fleetpay," doplnil Zajac. Na otázku, či je to naozaj tak, poslancom podľa neho nevedela NDS odpovedať, lebo ide o dôvernú informáciu. Zároveň má podľa neho firma Paywell všetky indície a znaky schránkovej firmy. Rovnako ani majitelia spoločnosti Fleetpay nie sú podľa Zajaca známi. "Môžeme sa domnievať, že je to možno takisto schránková firma," skonštatoval. KDH považuje túto zákazku na 13 rokov v celkovej hodnote 135 miliónov eur za nehospodárne a neefektívne narábanie s verejným financiami.

Pod návrh na odvolanie ministra sa podpísalo 46 poslancov, potrebných bolo 30 podpisov. KDH ho odovzdalo v podateľni parlamentu a odvolávanie ministra Počiatka bude tento piatok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu