Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Blahová podá trestné oznámenie, v Čistom dni zneužívali závislé dievčatá na vydieranie politikov

Natália Blahová
Natália Blahová (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Nezaradená poslankyňa parlamentu Natália Blahová (Demokratická strana) podá trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby. Zneužívanými mali byť klientky resocializačného centra Čistý deň, ktoré boli podľa poslankyne vystavované vplyvom látok spôsobilých poškodiť ich zdravie.

Blahová sa bude opierať o whatsappovú komunikáciu medzi Mariánom K., obvineným mimo iné aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, a zakladateľkou centra Zuzanou Tománkovou Mikovou. „Ich živá whatsappová komunikácia nasvedčuje tomu, že Marian K. s Tománkovou Mikovou zneužívali závislé dievčatá na vydieranie politikov, pod ich patronátom deti užívali drogy. Tak ich poškodzovali na zdraví a povesti. Na čo všetko ich ešte zneužívali, je otázkou pre orgány činné v trestnom konaní,“ uviedla Blahová na tlačovej besede.

Poslankyňu tiež pobúrila informácia, že Marian K. s Tománkovou Mikovou spolu dovolenkovali. „Kým som sa snažila utešiť zúfalých rodičov, kým som sa rozprávala s utrápenými deťmi z Čistého dňa, zbierala výpovede, materiály, písomnosti a kontroly, tieto hyeny sa spolu o tom cynicky bavili na teplých plážach,“ uviedla.

Minulý týždeň sa objavilo video, ktoré ukazuje, že okrem bývalého siskára Petra Tótha bola v roku 2017 na jachte Mariana K. v Chorvátsku aj Tománková Miková. Video získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org)

Neprávosti na senioroch

Blahová sa venovala aj ďalšej kauze. Krajské riaditeľstvo policajného zboru ju informovalo, že na základe jej trestného oznámenia súvisiaceho s penziónom pre seniorov Steffi, začalo trestné stíhanie pre pokračovací obzvlášť závažný zločin podvodu. Toho sa mal páchateľ dopustiť na chránenej osobe a mal tým spôsobiť škodu veľkého rozsahu. V penzióne mali byť podľa trestného oznámenia páchané neprávosti na senioroch.

Podľa poslankyne je absurdné, že v tejto veci na ňu a poslanca Jozefa Rajtára (Demokratická strana) podala trestné oznámenie komisárka pre deti Viera Tomanová. „Vraj sme ju v súvislosti s domom seniorov Steffi ohovárali. Pritom svojej kamarátke Štepánke Mádlovej (bývalá šéfka neziskovej organizácie Privilégium) drží chrbát už dlhé roky,“ uviedla Blahová. Pripomenula, že na základe podnetu nadácie Zastavme korupciu sa bude komisárkou Tomanovou zaoberať mimoriadny parlamentný výbor pre ľudské práva.

Zariadenie pre seniorov Steffi sa ešte vlani ohradilo voči vyjadreniam Blahovej a Rajtára, označilo ich za tendenčné, poburujúce a dištancovalo sa od nich.

Viac o téme: PoliticiDievčatáZneužívanieSenioriNatália BlahováČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu