Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Proces v kauze zmenky sledujeme ONLINE: Vypovedala exmanželka Ernesta Valka, tvrdé slová o Kočnerovi

Zobraziť galériu (19)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pojednávanie v kauze falšovania zmeniek v novembri odročili na začiatok decembra. Urobili tak na základe práceneschopnosti obžalovaného Pavla Ruska, ktorého v utorok hospitalizovali v nemocnici pre problémy s krčnou chrbticou.

  • Marian Kočner a Pavol Rusko sú obžalovaní z falšovania miliónových zmeniek TV Markíza
  • Na hlavnom pojednávaní vypovedal aj jeden z najbohatších Slovákov Milan Fiľo, rovnako ako svedkovia predtým, vypovedal, že o zmenkách nevedel
  • Ako svedkyňa vypovedala aj redaktorka Nina Sobotovičová. Kočnera nahnevalo, že si ho Sobotovičová počas jedného telefonátu nahrávala bez jeho vedomia. Posledné pojednávania boli odročené pre Ruskovu práceneschopnosť
  • Prokurátor Ján Šanta spochybnil Ruskovu PN-ku a navrhol pre obžalovaného väzbu
  • Splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic spochybnil aj lekára, ktorý Ruskovi PN-ku vystavil
  • Pavol Rusko prišiel v utorok do ružinovskej nemocnice, v ktorej má byť minimálne týždeň
  • Na utorňajšom pojednávaní vypovedali aj Pavol Varga a Ivan Beňačka, ktorý mal v minulosti vydierať Mariana Kočnera. Oboch navrhla obhajoba
  • Súdne pojednávanie sa koná vo väznici v Justičnom paláci v Bratislave práve preto, aby sa ho mohol zúčastňovať aj Kočner
  • Pavol Rusko je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Volzovej a prokurátor podal obžalobu na Mariana Kočnera v prípade vraždy Jána Kuciaka

12:03 Nasleduje obedná prestávka a po nej sa budú čítať ďalšie listiny. 

11:35 Šanta čítal ďalšie listiny, konkrétne išlo o vyjadrenie sa k posudku, ktorý si dala vypracovať Kočnerova firma. 

11:29 Po prestávke prokurátor Ján Šanta upravuje svoj návrh, v ktorom navrhoval predvolanie znalca, u ktorého si dala vypracovať posudok obhajoba. Kočner dnes hovoril, že posudok bol vypracovaný pre civilné konanie v roku 2018, preto chce posudok len prečítať. "Beriem na vedomie," povedal predseda senátu s tým, že súd o návrhu obžaloby rozhodne neskôr. 

11:16 Predseda senátu vyhlásil 10-minútovú prestávku. Po nej sa bude pokračovať v čítaní listín. 

11:14 Kočner predniesol opäť prednášku o tom, čo je falšovanie a pozmeňovanie. Jeho obhajca Michal Mandzák sa usmieva, Martin Pohovej zíva a tvári sa znudene. Protistrana sa usmieva. 

11:09 Kočner opäť opakuje, že žiada vypočutie znalcov. Obžalovaný si dnes netrhá papieriky, ale je viditeľne nervózny a očividne nespokojný s dôkazmi, ktoré číta prokurátor. 

10:56 Prokurátor pokračuje v čítaní listín. Kočner reaguje a pomedzi spochybňovanie znalcov obviňuje aj novinárov za to, ako informujú o kauze. 

10:44 "Sa tu miešajú dôkazy s vyjadreniami a procesnými návrhmi. Rozoberáte tu kto je nervózny alebo nesvoj, ja som už nervózny," povedal rázne predseda senátu Klemanič. 

10:39 "Pán Kočner je zrejme nesvoj, keď nemá dosah na znalcov, ktorí skúmajú zmenky," povedala Lucia Tandlich. Kočnerov má opäť monológ, v ktorom tvrdí, že im nebolo umožnené vypočuť znalcov. "Ticho už," zasiahol predseda senátu. 

10:38 Obžalovaný Kočner si opäť pýtal slovo a protistranu poúča o rozdieloch medzi vyšetrovateľom a znalcom. "Nech sem príde a skúma originály zmeniek. Ale dajme mu celú škálu Ruskových podpisov, nie len selektívne vybrané," hovorí Kočner. "Nám nebolo umožnene, aby sme nechali iným znalcom skúmať to, čo skúmala pani Zelenková," hovorí Kočner vo svojom dlhom monológu. 

Hlavné pojednávanie v kauze
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:37 Kočner opäť podráždene reaguje a pýta sa, prečo znalca nepredvolajú na výsluch a spochybňuje jeho odbornosť. 

10:30 Prokurátor ďalej číta odborný posudok znalca z Británie, ktorý tiež potvrdzuje, že obžalovaný Pavol Rusko nemohol zmenky podpísať v roku 200. 

10:27 Kočner opäť navrhuje vypočuť znalkyňu Zelenkovú ku všetkým skutočnostiam, ktoré na súde odzneli. 

10:23 Lipšic navrhuje, aby sa z trestnej veci zavraždeného Jána Kuciaka vytiahla komunikácia medzi Marianom Kočnerom a jeho obhajcom Michalom Mandzákom. Z nej majú vyplývať dôkazy o tom, že znalkyne Zelenková, ktorej výsluch navrhuje obhajoba, bola Kočnerom ovplyvnená a mala s ním nadštandardné vzťahy. 

10:16 K listine sa vyjadruje aj Marian Kočner. Obžalovaný tvrdí že stanovisko znalkyne sa nedá použiť pre toto trestné konanie, pretože si ho Markíza dala vypracovať pre civilné konanie. "Prečo znalkyňu Zelenkovú nevypočujeme?" pýta sa Kočner. "Pýtam sa, kde je ten posudok? Alebo vám jeho závery nevyhovujú?" pýta sa Kočner. 

Prokurátor Ján Šanta ako aj advokát Daniel Lipšic sa usmievajú. 

Hlavné pojednávanie v kauze
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:15 Senát rozhodol, že stanovisko znalkyne sa prečíta ako listinný dôkaz. Prokurátor Ján Šanta prečítal stanovisko súdnej znalkyne, ktorá skúmala podpisy Pavla Ruska. Znalkyňa popísala aj metódy, ktoré použila. 

09:53 Predseda senátu vyhlásil 10-minútovú prestávku, po ktorej rozhodne, či a aké listinné dôkazy sa budú čítať. Šanta totiž navrhol, aby sa expertízne posudky čítali ako dôkaz, nie ako znalecký posudok. Obhajoba namieta. 

09:39 Kočner tvrdí, že ho vôbec neprekvapuje, že svedkyňa nevedela o zmenkách, pretože nevidí dôvod na to, aby jej Valko o nich hovoril. 

09:33 "Nevidím žiadny dôvod na to, aby pani svedkyňa vedela niečo o zmenkách. Ako som pána Valka poznal, predpokladám, že sa nezdôveroval doma. Ten obed, ktorý spomínala pani svedkyňa, sa nikdy neudial. Právne stanovisko, ktoré vypracoval pán Valko, doručila súdu sama jeho dcéra. V deň, keď polícia zadržala pána Valka a pána Reháka a jeho dvoch synov, som bol kontaktovaný jednou osobou, ktorú nebudem menovať, ma daná osoba požiadala, či by som nebol ochotný sa pozrieť na to, čo sa deje a či by som nemohol prehodiť pár slov s pánom Trnkom, aby sa týmto pánom dostalo spravodlivosti," hovorí Kočner s tým, že sa o prípad začal aktívne zaujímať až po tom, čo sa dozvedel, že bol zadržaný aj pán Valko. 

09:32 Výsluch svedkyne je ukončený. Vyjadriť sa chce ešte Marian Kočner. 

Proces v kauze zmenky
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:30 Kočner sa pýta na to, či má Valková vedomosť o tom, že jej exmanžela kedysi Dzurinda obvinil z nekalých praktík a priateľských vzťahov so Steinhubelom. "Nie, nemám o tom vedomosť," povedala Valková. 

09:27 Kočner sa pýta, či sa Valko cítil dotknutý tým, že v čase, keď bol advokát v cele predbežného zadržania, v jeho kancelárii vykonali nezákonnú prehliadku. "Áno, samozrejme. Najmä sa cítil ohrozený, pretože prišiel o podstatnú časť klientov," odpovedala Valková. 

09:25 Kočner sa pýta, či bola Valková na oslave Rehákových narodenín. "Áno, bola som," odpovedá Valková. Potom sa opravuje, že to bola jeho svadba, nie narodeniny. 

09:20 Svedkyne sa pýta aj obžalovaný Marian Kočner. Pýta sa na to, v akej reštaurácii mal nadávať personálu a či tam sedel sám. 

09:13 "Pána Kočnera som registrovala v jednej čínskej reštaurácii, niekedy pred Markízou. Veľmi vulgárne tam nadával čašníkom do šikmookých neviem čoho. Vtedy to bolo veľmi nepríjemné, my sme aj odišli," vypovedá svedkyňa s tým, že si myslí, že Ernest Valko obžalovaného Kočnera nemal rád. 

Proces v kauze zmenky
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Proces v kauze zmenky
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:06 O Marianovi Kočnerovi sa vraj Valko vyjadroval s dešpektom. "O zmenkách som sa dozvedela z médií, asi minulý rok, keď prepukla táto kauza," hovorí Valková. "Moja reakcia bola taká, že ma to nechalo ľahostajnou. Vyrušilo ma však to, že pán Kočner tvrdil, že im to navrhol môj manžel," vypovedá svedkyňa. Valková tvrdí, že Ernest Valko vnímal Kočnera ako nečestného podnikateľa.

09:05 Lipšic sa pýta, či mala Valková vedomosť o zmenkách. "Nie, manžel o nich doma nikdy nehovoril," vypovedá svedkyňa. 

09:03 Predseda senátu Emil Klemanič sa na začiatok pýta, či má Valková nejaký vzťah k obžalovaným. "Nie," odpovedá Valková. Výsluch začína advokát Daniel Lipšic.

09:02 Dnes bude vypovedať vdova po Ernestovi Valkovi Oľga Valková, ktorá už sedí pred senátom.

Vdova po Ernestovi Valkovi vypovedá na súde v kauze falšovania zmeniek

09:01 Na mieste pre obžalovaných sedí Marian Kočner so svojimi obhajcami Michalom Mandzákom a Martinom Pohovejom.

09:00 Posledné tohtotýždňové pojednávanie v kauze falšovania zmeniek sa začína.

Hlavné pojednávanie pokračuje aj bez účasti obžalovaného Pavla Ruska, ktorý je hospotalizovaný v ružinovskej nemocnici. V utorok tam prišiel so svojou partnerkou Henrietou, ktorá mu niesla veci. Prokurátor Ján Šanta aj advokát Daniel Lipšic Ruskovu práceneschopnosť spochybňujú a považujú to za obštrukciu. 

Pavol Rusko v ružinovskej nemocnici
Zobraziť galériu (19)
Pavol Rusko v ružinovskej nemocnici  (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Podľa Šantu však proces zatiaľ ide podľa plánu aj bez Ruskovej prítomnosti. "V prípade dlhých obštrukcií to bude akcia ako guľový blesk," povedal prokurátor na utorkovom pojednávaní. Na záver hlavného pojednávania by mali vypovedať aj znalci. 

Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Marian Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000. Žalovaným v prvom rade bol Pavol Rusko. 

Viac o téme: ZmenkySúdne pojednávaniePavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu