Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Už ideme do finále, mal povedať lekár zúfalej mamičke: Mirio (†11 mes.) v sobotu boj o život prehral

Mirio bojoval o život 10 mesiacov. Zobraziť galériu (5)
Mirio bojoval o život 10 mesiacov. (Zdroj: Facebook/M.P.)

BRATISLAVA - Príbeh predčasne narodeného Miria chytil mnohých za srdce. Aj napriek tomu, že stav chlapčeka bol kritický, všetci dúfali v šťastný koniec. No nestalo sa tak. Maličký napokon svoj boj o život prehral. Zúfalá matka poukazovala na otrasný prístup lekárov, ešte kým žil. Mohlo všetko skončiť inak? Nemocnica sa bráni a tvrdí, že robili maximum pre matku aj pre dieťa.

Za život synčeka bojovala Marcela jedenásť mesiacov. Do poslednej chvíle verila, že sa stane zázrak a útrapy jej dieťatka napokon skončia a postupne sa uzdraví. Bohužiaľ, osud to chcel inak. V sobotu okolo obeda Mirio vydýchol naposledy.

Príbeh Miria

Chlapček sa narodil predčasne v 27. týždni tehotenstva. Bol malinký, no podľa matky zdravý. V rukách ho mali lekári na neonatologickom oddelení v Nových Zámkoch. "Bohužiaľ som zo stresu okolo jeho narodenia nemala mliečko a tak mu začali dávať náhradné - umelé mlieko," podelila sa Marcela o príbeh na sociálnej sieti ešte v čase, keď bolo dieťa nažive.

Mirio bojoval o život
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/M.P.)

V nemocnici mali malému pacientovi podávať umelé mlieko osemkrát denne. Dávku postupne zvyšovali. Dieťatko priberalo, matka sa preto upokojila. Chvíle bez stresu ale netrvali dlho. Po jedenástich dňoch jej oznámili desivú správu. „Váš syn je vo veľmi vážnom a kritickom stave," zavolali jej ráno z nemocnice.

Nasledoval okamžitý prevoz do nemocnice v Bratislave. Marcela sa dozvedela, že u jej syna sa rozvinula nekrotická enterokolitída. Jeho stav bol veľmi vážny. Viac jej údajne nepovedali. Na zúfalé otázky si mala vypočuť napríklad aj reakcie "mamička, nemusíte vedieť všetko," či "načo by vám boli tieto informácie". 

Mirio bojoval o život
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/M.P.)

Strach matky

Miria napokon viackrát operovali. Marcela tvrdí, že lekári jej poriadne neobjasnili výsledky zákrokov, ich reakcie boli podľa jej opisu absurdné.

Rozhodla sa preto obvolávať zahraničné kliniky. Cez telefón jej mali vysvetliť čo to o ochorení, ktoré trápilo jej syna. Povedať jej mali aj to, že mliečko sa pri predčasne narodených deťoch podáva veľmi opatrne, dávky sa dvíhajú po mililitroch a sleduje sa, ako sú tolerované.

"V zahraničí je známe, že nekrotická enterokolitída sa rozvinie u novorodencov, ktoré boli kŕmené UMELÝM mliekom - materské, aj darcovské, eliminuje toto riziko na minimum," napísala v súvislosti s tým, že v Nových Zámkoch chlapcovi podávali náhradu materského mlieka.

"Lekári mu nedávali šancu, veľakrát som si vypočula od nich, že má črievka ako zmoknutý toaletný papier, dávajú mu 2 až 3 dni života, nikdy neopustí steny tejto nemocnice resp., že ideme do finále," opísala neuveriteľné skúsenosti Marcela. Cynizmus a chladnokrvnosť v nemocnici ju zaskočili a veľmi boleli. Isté je, že v podobnej chvíli by emócie ovládali každú matku, ktorá sa bojí o svoje dieťa.

Miriov príbeh nemal šťastný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto:Facebook/Marcela Pastorekova)

Ešte horšie však vnímala samotnú zdravotnú starostlivosť. Chlapčeka trápili viaceré vážne zdravotné problémy. Napokon ho previezli na ARO. "So starostlivosťou okolo synčeka na tejto klinike som bola veľakrát nespokojná, či už v súvislosti s nedbanlivosťou personálu, lekárov ako aj poškodených zariadení," opísala Marcela.

Dodala, že ona sama neraz upozornila na chyby personálu. Všimnúť si mala napríklad prasknutý plastový komponent, ktorý mu privádzal kyslík. Po skúsenostiach synčeka neustále dôkladne prezerala a upozorňovala lekárov aj sestričky. To sa však údajne nestretlo s pochopením personálu. Práve preto ho chcela dostať do nemocnice v zahraničí. 

Nemocnica obvinenia odmieta

Nad prípadom vyjadrilo ľútosť množstvo Slovákov. Medzi nimi aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. "Vedenie nemocnice požiada o vysvetlenie postupu. Pacient je pre ministerstvo zdravotníctva prioritou, preto okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti je dôležitý aj prístup k pacientovi či príbuzným," reagovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (5)
Andrea Kalavská  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Národný ústav detských chorôb ale informácie, ktoré sa objavili na sociálnej sieti, rázne odmieta. "Práve naopak, robili sme maximum pre dieťa aj matku. Celých 11 mesiacov bola matka dieťaťa ubytovaná v nemocnici a vždy aj mimo určených hodín, keď to situácia umožnila, bola pri svojom dieťati," priblížila hovorkyňa zariadenia Dana Kamenická.

Dodala, že personál kliniky bol v nepretržitom kontakte s matkou. Počas celých 11 mesiacov, vždy keď sa situácia zmenila, mali matku informovať a urgentne privolať k bábätku. "Lekári Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny (DKAIM) a rovnako aj vedenie nemocnice boli v stálom kontakte s matkou dieťaťa, pomáhali jej a spoločne dlhodobo riešili náročnú situáciu, v ktorej sa rodina ocitla," objasnila Kamenická.

Prečítajte si aj: Sandrin syn (4) bojoval s ťažkým zápalom, na Kramároch ich nechali čakať hodiny, pohotovosť reaguje

DKAIM je však podľa jej slov špecifické pracovisko. "Rodič nemôže byť sústavne pri svojom dieťati, aj v noci z piatka na sobotu, prijali lekári tri deti s potrebou intenzívnej terapie vrátane resuscitácie. Ak by sa situácia počas noci zmenila, mama by bola okamžite privolaná, na čom sa spoločne dohodli," ujasnila Kamenická informácie o tom, že Marcelu nechceli pustiť k bábätku pár hodín predtým, ako vydýchlo naposledy.

Dodala, že rodičom sa snažia zabezpečiť ubytovanie priamo v nemocnici, aby mohli byť pri svojom dieťati čo najbližšie. "Lekári sú tak s rodičmi v kontakte, informujú ich a môžu byť kedykoľvek, aj v noci, ak sa čokoľvek zmení, okamžite pri svojom dieťati. Tak to bolo aj v medializovanom prípade. Posledné hodiny života dieťatko prežilo s mamou a v kruhu najbližšej rodiny," uzavrela hovorkyňa.

Čo je nekrotická enterokolitída? Ide o zápalové ochorenie čreva, vo väčšine prípadov postihuje predčasne narodené deti. V dôsledku zápalu dochádza k odumieraniu tkaniva čreva.

Na stranu nemocnice sa postavili aj samotní zamestnanci, ktorí sa starali o Miria. "Prosím všetkých, ktorí tu komentujú naše údajné pochybenia, aby sa zamysleli nad tým, čo tu komentujú. Nezainteresovaní poznajú iba jeden pohľad na celú situáciu," napísala Kristína pod vysvetlenie Národného ústavu detských chorôb na sociálnej sieti.

Uviedla, že aj pre správanie matky bol personál pod neustálym tlakom. "Milujem svoju prácu a moje svedomie je čisté, vždy sa snažíme každému dieťatku pomôcť, žiaľ, niekedy je to nemožné," opísala. 

K prípadu sa pre topky.sk vyjadril aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ako uviedla hovorkyňa Radoslava Muchová, na úrad zatiaľ nebol doručený podnet na prešetrenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Avizovala ale, že na základe dostupných informácií, pristúpia k výkonu dohľadu z vlastnej iniciatívy.

"Dohľad bude vykonaný v oboch dotknutých nemocniciach – vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky a v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave. V zmysle zákonom stanovených kompetencií úrad prešetrí poskytnutú zdravotnú starostlivosť v rámci diagnostického a liečebného procesu," objasnila hovorkyňa.

"Preverenie a riešenie etického rozmeru prípadu, t. j. prístupu a komunikácie pracovníkov NÚDCH je v kompetencii riaditeľa ústavu, príp. Ministerstva zdravotníctva SR ako jeho zriaďovateľa," dodala Muchová.

Viac o téme: BábätkoSmrťMirio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu