Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prípad brutálneho zabitia Violy (†34): Polícia obhajuje svoje postupy, útok sériového vraha vylúčili

Violu doslova ubili na smrť. Zobraziť galériu (4)
Violu doslova ubili na smrť. (Zdroj: Facebook-V.M.)

BRATISLAVA - Smrť mladej ženy v hlavnom meste šokovala Slovensko. Dôvodom je brutálny spôsob, akým mala prísť o život, ale tiež fakt, že polícia sa k tak závažnému prípadu vyjadrila až po jeho medializácii. Violu (†34) navyše vyhlásili za nezvestnú deň po tom, ako zomrela.

Polícia po týždni od smrti rodáčky zo Sniny uviedla, že "častokrát je pre vyšetrovanie vhodná taktika utajenosti, keď sa napríklad páchateľ trestného činu nedozvie z médií postup polície vo vyšetrovaní. Vďaka tomu môže vyšetrovateľ dobehnúť náskok páchateľa a získať významné informácie."

Dobitú ženu našli v bratislavskom prístave.
Zobraziť galériu (4)
Dobitú ženu našli v bratislavskom prístave.  (Zdroj: Facebook-Polícia)

Portál Na stope ale tvrdí, že telo Violy bolo v márnici od pondelka minulého týždňa evidované ako neznáma žena XY. Nemala mať pri sebe žiadne doklady. Zástupcovia zákona teda nemali niekoľko dní, až kým sa im telefonicky neozval človek zo Sniny, vôbec poznať totožnosť obete.

Prípad mal navyše aj napriek závažnosti zostať v rukách policajtov z Okresného riaditeľstva Bratislava II. Tí sa ním zaoberali od momentu, ako Viola skonala v rukách záchranárov 11. novembra. Podľa najnovšieho vyjadrenia polície na sociálnej sieti okamžite zisťovali súvisiace informácie s cieľom zistenia možnej hrozby proti ďalším obyvateľom, a hlavne obyvateľkám Bratislavy. 

Prečítajte si aj: Pochovali krásnu Violu, ktorá mala veľké srdce: Pomáhala, kde sa dalo, svoj sen si už nesplní

Hrozba sériového páchateľa sa nepreukázala

A práve fakt, že polícia doteraz mlčala o tom, či lektorka angličtiny, modelka a fotografka bola náhodnou obeťou alebo ju niekto napadol úmyselne, prispievala k strachu zo strany verejnosti.

Tentokrát ale polícia dodala, že získané poznatky, ktoré ale nekonkretizovali, jednoznačne nepreukázali prítomnosť hrozby, teda aktivitu recidivistu, alebo sériového páchateľa. "Z tohto dôvodu nebolo nevyhnutné okamžite informovať či varovať verejnosť a šíriť dezinformácie ústiace do masovej paniky a strachu," doplnili v príspevku. 

Postupy polície

Polícia tiež reaguje, že už na druhý deň bolo jasné, kto bol obeťou násilného trestného činu. "Po skone nájdenej ženy bolo prioritou zistiť jej identitu. Keďže nemala pri sebe žiadne identifikačné doklady, bol tento proces značne sťažený. Aj napriek tomu už nasledujúceho dňa, (čo je pre podobné prípady značne krátka doba), bola žena identifikovaná," vysvetlili.

Viola pôsobila dlhé roky ako modelka, veľa cestovala, venovala sa aj fotografovaniu. Nik na ňu nemal zlého slova.
Zobraziť galériu (4)
Viola pôsobila dlhé roky ako modelka, veľa cestovala, venovala sa aj fotografovaniu. Nik na ňu nemal zlého slova.  (Zdroj: Facebook-J.Z.)

Dovtedy podľa vyjadrenia policajti a ďalší odborníci skúmali, aké typy zranení žena utrpela, čo jej ich mohlo spôsobiť, ako sa na mieste nálezu vyskytla, a ďalšie podobné informácie a úkony. 

Polícia opätovne vyzdvihla, že o desivom prípade neinformovali z hľadiska vyšetrovacej taktiky. Či bolo jej súčasťou aj vyhlásenie pátrania deň po smrti obeti, na ktoré ale hovorcovia neupozornili médiá, ako to býva zvykom, nebolo zodpovedané. 

"Nie je asi nutné rozpisovať, že páchatelia všetkých druhov trestnej činnosti aktívne sledujú médiá a sociálne siete, a takto získané informácie sa snažia využiť na to, aby pred políciou unikali, zametali stopy a neboli nikdy zadržaní," napísala napriek tomu polícia s tým, že kriminalisti v súčasnosti na prípade intenzívne pracujú a zbierajú dôkazy. Na stole majú mať viacero verzií toho, ako k zabitiu Violy došlo. 

Pátranie po Viole.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-patranie.sk)

Ako ale vyplýva z vyjadrenia, útočník v putách zatiaľ neskončil. "Akonáhle to bude možné a neohrozíme tým dolapenie páchateľa, povieme vám viac," uzavrela polícia.

Rodáčka zo Sniny zahynula 11. novembra. Utrpela vážne zranenia, okoloidúci ju našli podchladenú a dobitú v prístave. Podľa medializovaných informácií sa pravdepodobne stala obeťou znásilnenia, čo však polícia oficiálne nepotvrdila. Aj napriek pomoci záchranárov napokon počas prevozu do nemocnice zomrela.

Viac o téme: PátranieVyjadreniePochybnostiPolícia Viola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu