Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Záchrana psíkov v Revúcej sa skončila smrťou: Predzvesť desivej tragédie, z okolností mrazí

Nešťastie sa odohralo v Revúcej. Zobraziť galériu (7)
Nešťastie sa odohralo v Revúcej. (Zdroj: Facebook)

REVÚCA - Uplynulá streda bola až príliš tragická. Havária pri Nitre si vyžiadala 12 životov, polícia informovala o piatich samovraždách, o úmrtí dvoch ľudí po zrážke s vlakom aj o dvoch obetiach iných dopravných nehôd. Slovenskom však otriasla aj ďalšia mrazivá správa, tentokrát z Revúcej. Silný prúd rieky Muránka nešťastne stiahol tri ženy. Tie sa snažili pomôcť zvieratkám z miestneho útulku.

ČIERNY DEŇ pre Slovensko! Po nehode pri Nitre zomrelo 12 ľudí, Pellegrini zvažuje štátny smútok

Upršané počasie potrápilo v stredu viaceré oblasti Slovenska. V ohrození boli aj zvieratká z útulku v Revúcej. Na sociálnej sieti preto jeho pracovníci uverejnili prosbu o pomoc. Tá neunikla ženám z útulku v neďalekej Rožňave. Ich snaha zachraňovať mala napokon trpkú príchuť.

Ženy reagovali na výzvu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook-Útulok Rožňava)

Prúd rieky Muránka bol totiž príliš silný, trojicu žien stiahol. Jedno bezvládne telo hasiči našli už v nočných hodinách. Pátranie ale neskončilo. Všetky záchranné zložky pokračovali v ďalšom hľadaní už od skorých ranných hodín aj vo štvrtok.

Tri ženy mali zachraňovať
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Polícia SR)

Aj napriek tomu, že na sociálnej sieti pribúdali slová plné smútku a odkazy do neba pre trojicu žien už od rána, polícia upozorňovala, že informácie o tom, že aj ďalšie dve sú mŕtve, zatiaľ potvrdiť nemôže. Dôvodom bolo, že ich ešte nevypátrali. 

Premiér Peter Pellegrini ale potvrdil, že o život prišli aj dve ženy, ktoré doteraz polícia považovala za nezvestné. To však nič nemení na stanovisku polície. Tá naďalej uvádza, že telá dvoch žien ani ich motorové vozidlo nenašli.

Peter Pellegrini informoval o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook-Peter Pellegrini)

Predzvesť nešťastia

Z okolností pred tragédiou v Revúcej navyše doslova mrazí. Len pár desiatok minút pred nešťastím ešte revúcky útulok zverejnil fotografiu zo záchrannej akcie. V tej chvíli nik netušil, čo bude nasledovať. Všetci verili, že najhoršie je za nimi. "Práve evakuujeme posledné psíky. Ďakujeme. Ospravedlňujem sa, že neodpisujem, ale ozaj máme plné ruky práce," uviedli v statuse. Neskôr polícia zverejnila šokujúcu správu.

Záchrana mala napokon tragický
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook-Labka pomoci - Útulok Revúca)

Zuzana, jedna z obetí rozbúrenej rieky, navyše ešte o pol ôsmej ráno v osudný deň, zverejnila na svojom facebookovom profile odkaz pre svojich priateľov. "Dnes potrebujem urobiť to, čo som potrebovala včera, ale... Preto nebudem prístupná... zanechajte sms," napísala vo chvíli, keď nemohla ona ani nik další tušiť, čo sa udeje.

Mrazivý status
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana K.)

Dalo sa nešťastiu predísť?

Združenie ochrancov a priateľov zvierat upresnilo, že v rieke sa utopili tri ženy z rožňavského útulku, ktoré nebojácne dorazili na pomoc. "Obetavé ženy, Katka, Zuzka, ktoré suplovali štát a starali sa o zvieratá v útulku, a Zdenka z Rožňavy," znie v príspevku. 

Ochrancovia zvierat navyše upozorňujú najmä na to, že ak by v tomto prípade zasiahlo mesto a v evakuácii zvierat by pomohli hasiči, nemuselo sa stať nešťastie. Aj napriek prosbám však údajne všetka práca zostala na dobrovoľníkoch.

Štátny smútok

V súvislosti so stredajšou tragickou haváriou autobusu pri Nitre navrhol vláde premiér Peter Pellegrini vyhlásenie štátneho smútku. Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná ale plánuje na mimoriadnom rokovaní požiadať predsedu vlády, aby si Slovensko v rámci piatkového štátneho smútku pripomenulo aj nešťastie z Revúcej. 

"Úprimnú sústrasť pozostalým všetkých obetí a česť pamiatke hrdinkám, ktoré pre záchranu životov zvierat v núdzi obetovali tie svoj," napísalo ministerstvo na sociálnej sieti.

Vláda napokon rozhodla, že Slovensko si v piatok 15. novembra uctí obete nehody štátnym smútkom, ktorý bude trvať od 08. do 20. hodiny.

Viac o téme: PesRiekaZáchranaSmrťRevúca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu