Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Kauza exšéfa vojenských tajných: Krajský súd potvrdil Mikulcovu nevinu

Bývalý šéf Vojenskej spravodajskej služby Roman Mikulec Zobraziť galériu (4)
Bývalý šéf Vojenskej spravodajskej služby Roman Mikulec (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave dnes potvrdil nevinu bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby Romana Mikulca. Napriek konštatovaniu neviny obžalovaného zrušil rozhodnutie Okresného súdu Bratislava III, ktorý Mikulca v júni 2018 oslobodil spod obžaloby pre prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Prvostupňový súd totiž v rozsudku argumentoval, že skutok sa nestal. Podľa odvolacieho súdu sa skutok síce stal, ale nebolo dokázané, že ho spáchal obžalovaný. Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné. Podľa obžaloby Roman Mikulec neoprávnene zhromažďoval dokumenty kategorizované ako dôverné a vyhradené. V júni 2013 ich zaistila polícia pri prehliadke jeho auta. 

Krajský súd oslobodil Romana Mikulca

Mikulec viedol Vojenskú spravodajskú službu počas vlády Ivety Radičovej. V tom období sa začalo preverovať podozrenie z tunelovania majetku Vojenskej spravodajskej služby. Správu o údajnom tunelovaní spravodajstva vypracoval a zverejnil zástupca Romana Mikulca, dnes už zosnulý Vladimír Suchodolinský. Mikulec tvrdil, že micro SD karta s dokumentáciou mohla byť do jeho auta podstrčená.

Bývalý šéf Vojenskej spravodajskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Kritika sudcu

Sudca prvostupňového súdu v odôvodnení oslobodzujúceho rozsudku v júni minulého roku kritizoval postup orgánov činných v trestnom konaní. Napríklad pri prehliadke auta obžalovaného podľa neho postupovali „čisto amatérsky“, keď zaistenú micro SD kartu chytali holými rukami. Znemožnilo to totiž vykonať objektívne dokazovanie.

Bývalý šéf Vojenskej spravodajskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Nebolo ani preukázané, že dokumenty na karte sa akýmkoľvek spôsobom spájajú s osobou obžalovaného. Ani obsah dokumentov nebol spôsobilý, „aby zasiahol do chránených záujmov SR“, zdôvodnil sudca prvostupňového súdu. Odvolací súd v tejto súvislosti skonštatoval, že preukázané bolo len to, že obžalovaný šoféroval vozidlo, v ktorom na našla predmetná karta.

Sedem rokov zbytočných a absurdných útrap

"Vozidlo však bolo služobné, nemal ho k dispozícii len obžalovaný," povedal dnes predseda senátu Krajského súdu v Bratislave. Pripomenul tiež, že karta bola objavená až po vyše roku po tom, čo bol Mikulec odvolaný z funkcie riaditeľa.

Samotný Mikulec dnes po vynesení verdiktu uviedol, že celý prípad pre neho znamená sedem rokov zbytočných a absurdných útrap. "To aby občan SR v 21. storočí trávil sedem rokov na súde a po siedmich rokoch súd potvrdí to, čo hovoril celých sedem rokov, že niečo nespáchal, tak to sú zmiešané pocity," zdôraznil.

Bývalý šéf Vojenskej spravodajskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Stíhanie ako pomsta 

Mikulec zároveň pripomenul, že on aj jeho kolega Suchodolinský boli jedni z prvých, ktorí v rámci odhaľovania tunelovania VSS poukázali na to, ako sa na Slovensku narába s verejnými financiami a akí ľudia boli dosadzovaní do významných funkcii. Stíhanie voči jeho osobe bolo podľa Mikulca pomstou za túto činnosť.

Prípad sa pre prejednávanie utajených skutočností pred Okresným súdom Bratislava III prejednával z vylúčením verejnosti. Rovnako to bolo v odvolacom konaní, pričom verejne bol vyhlásený iba rozsudok.

Viac o téme: ObžalobaPolícia Súd Roman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu